www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



BCR scade dobanda la creditele prin programul Prima Casa cu o jumatate de punct sub cea de la BRD

Autor: Bancherul.ro
2014-07-30 19:22

BCR a decis sa reduca dobanda la creditele ipotecare in lei prin programul Prima Casa sub nivelul practicat de principalul sau concurent, BRD, costul total al unui astfel de imprumut, pentru clientii standard, coborand sub 5% pe an, fata de 5,5% in cazul bancii franceze. BCR a redus marja dobanzii de la 2,5% la 2,2%, la care se adauga indicele ROBOR.


Dobanda BCR nu este insa cea mai mica din piata: Banca Transilvania a treia banca locala dupa marime, practica o dobanda usor mai mica decat a BCR, de 4,78%, conform datelor prezentate de banci pe site-urile proprii.


Exemplu de calcul


De exemplu, in cazul unui credit ipotecar cu o valoare de 150.000 de lei (aproximativ 34.000 de euro), ce se ramburseaza pe o perioada de 30 de ani, rata lunara ce trebuie platita la BCR este de 771 lei.


Dobanda practicata de banca este ROBOR la 3 luni plus o marja fixa de 2,2%, in total 4,62% pe an.


Clientul mai plateste costul de evaluare al apartamentului, de 300 de lei inclusiv TVA, plus comisionul pentru Fondul de Garantare a Creditelor (FNGCIMM): 0,49% anual, calculat la valoarea garanţiei (şi anume 50% din soldul finanţării garantate (principalului), exclusiv dobânzile şi comisioanele percepute de Bancă şi alte sume datorate în baza contractului de credit).


Costul total al creditului de la BCR, reflectat prin Dobanda Anuala Efectiva (DAE) este 4,99%, clientul urmand a plati in total pentru acest credit suma de 284.333 de lei, de-a lungul celor 30 de ani, asadar aproape dublu fata de suma imprumutata.


Creditul de la BRD


La BRD, pentru acelasi tip de credit, de aceeasi valoare, adica 150.000 de euro, dobanda nominala este de 4,67%, la care se adauga comisionul FNGCIMM si costul asigurarii de viata, astfel incat costul total reflectat de DAE este 5,59%, asadar cu o jumatate de punct mai mare.


In consecinta, rata lunara la creditul de la BRD este de 842 de lei, fata de 771 lei la BCR, iar in total clientul BRD plateste in cei 30 de ani suma de 300.771 lei, mai mult decat dublul creditului.


Vezi aici stirea integral