Plățile cu telefonul mobil au devenit o metodă de plată tot mai raspandita atat in tarile emergente cat si in economiile avansate. Potențialul lor de acceptare și extinderea rapidă sunt determinate de mai mulți factori, inclusiv de dezvoltarea tehnologiei la nivel mondial, penetrarea telefoniei mobile, incluziunea financiară, precum și cererea pietei pentru noi mijloace de plata mai convenabile, mai rapide și mai ieftine, arata un studiu al FMI.
Definirea unui cadru de reglementare conform unui risc proportional ajuta la extinderea serviciilor financiare catre populatia care inca nu are acces la produse bancare, dar in acelasi timp trebuie sa fie suficient de flexibile pentru a fi restrictionate, dacă expansiunea lor ar putea compromite stabilitatea financiară.
In aceste conditii, autoritățile financiare s-au confruntat cu probleme de supraveghere în vederea protejarii consumatorilor și a sistemului de plati. Aceste inovații au dezvaluit zone gri în legislatia și regulamentele existente și au determinat reforme legislative și necesitatea de a întări controalele de risc în anumite tari.
În unele cazuri, precum China, băncile centrale chiar au suspendat temporar utilizarea plăților cu telefonul mobil din cauza problemelor legate de aspectele financiare și securitatii sau au revocat licențele de funcționare ale unor operatori.
Implementarea pe scară largă și o activitate mai intensa a platilor mobile in unele tari au ridicat chiar problema protectiei fondurilor clientilor.
Exista asadar necesitatea de a evalua și de a atenua riscurile potențiale ale platilor mobile, în special în tarile in care structura de supraveghere este slaba iar capacitatea de control limitata, se mai arata in studiul FMI.
Vezi in CLUBUL BANCHERILOR mai multe informatii despre supravegherea si reglementarea platilor mobile, precum si linkul catre studiul FMI.