Ca urmare a crizei financiare globale, atenția factorilor de decizie politică s-a concentrat pe acordarea de împrumuturi IMM-urilor, deoarece acestea au fost printre cele mai afectate de schimbarea ciclului creditarii, se arata intr-un studiu realizat de BERD.
Guvernele au introdus diverse măsuri care sa atenueze constrângerile de finanțare pe termen scurt, dar care este puțin probabil să reprezinte o soluție pe termen lung.
In aceste conditii, există o modalitate de a proteja antreprenorii într-un mod mai structural de la ciclicitatea creditarii?
Studiul publicat de BERD incearca să analizeze modul în care tehnicile de creditare ale băncilor afecteaza finanțarea IMM-urilor pe parcursul ciclului de afaceri.
Economistii subliniaza diferența dintre creditarea relationala si creditarea tranzacționala și constata că daca in vremurile bune există o diferență mică între cele două tehnici în vremuri bune, in perioada de schimbare a ciclurilor economice este mai eficienta creditarea relationala, prin care băncile dezvolta relații pe termen lung cu firmele pentru a le cunoaste bine.
Rezultatele arata ca firmele care au in vecinatate sucursale ale unor bănci care pun accent pe cunoașterea clienților lor au acces mai ușor la credite, comparativ cu firmele care trebuie să se bazeze pe băncile care au o abordare cantitativa și pun accent mai mic pe “due diligence”-ul clientilor.
In concluzie, capacitatea băncilor de a continua sa acorde imprumuturi in timpul unei crize, atunci când incertitudinea cu privire la perspectivele debitorilor crește, nu depinde numai de accesul băncilor la finanțare, ci si de capacitatea lor de a analiza adecvat potentialii clienti, arata raportul BERD.
Vezi in CLUBUL BANCHERILOR raportul BERD despre creditarea IMM-urilor in Estul Europei