O instanta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a respins ieri cererea lui Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, de a nu lua in considerare un raport al puternicei firme americane de consultanta Alvarez&Marsal, realizat pentru banca centrala a Ciprului. In raport apar acuzatii “extrem de prejudiciabile” pentru banca si grupul sau de firme in cazul preluarii de catre Bank of Cyprus, in 2009, a 10% din actiunile bancii romanesti, o parte prin intermediul firmelor lui Ciorcila, si pentru care acesta este acuzat de manipularea pietei de capital si spalare de bani.
Raportul respectiv descrie, cu lux de amanunte, cum s-a derulat afacerea achizitiei de catre Bank of Cyprus a unui pachet de aproape 10% din actiunile Bancii Transilvania, afacere care a primit numele de cod “Beatrice” in rapoartele interne ale bancii cipriote care pregateau respectiva afacere, in 2009.
Raportul mentioneaza ca Bank of Cyprus a cumparat actiunile BT prin diverse structuri, inclusiv prin firmele lui Ciorcila, care au ascuns detinatorul real al actiunilor, cu scopul de a limita impactul asupra pretului actiunilor, piata nefiind informata despre intentia de a cumpara un pachet semnificativ in BT.
In raport se arata ca mai multe firme off-shore inregistrate in Cipru si controlate de Horia Ciorcila se confruntau, in 2009, cu rambursarea creditelor in valoare de 80 de milioane de euro obtinute de la Alpha Bank si Bank of Cyprus in anii anteriori, din cauza crizei financiare si a scaderii valorii garantiilor.
Ciorcila a cerut bancii cipriote si celei grecesti reesalonarea datoriilor, dar se pare ca Alpha Bank nu era dispusa sa-i aprobe cererea, data fiind situatia dificila a firmelor sale.
Sefii Bank of Cyprus, se arata in raport, erau la curent cu problemele pe care le avea Ciorcila cu datoriile firmelor sale si cu faptul ca Alpha Bank nu voia sa-i reesaloneze creditele, astfel ca au pus la cale un mecanism care prevedea urmatoarele: in schimbul aprobarii reesalonarii creditelor pentru firmele lui Ciorcila, acesta urma sa vanda Bank of Cyprus o parte din actiunile pe care le detinea la Banca Transilvania, prin intermediul unui offshore cipriot pe care-l controla, Dodworth.
In acest fel, Bank of Cyprus putea cumpara, in secret si la pret redus, o cota importanta din capitalul bancii din Cluj, iar Ciorcila isi salva firmele de la faliment si obtinea, in acelasi timp, un profit important din diferenta dintre pretul de vanzare convenit initial cu banca cipriota si pretul efectiv la care s-a realizat tranzactia la Bursa. (vezi detalii mai jos)
Avocatul lui Ciorcila a sustinut ieri, in fata judecatorilor, ca firmele lui Ciorcila mentionate in raportul depus la dosar nu ar avea legatura cu acest caz iar publicarea informatiilor despre situatia dificila a acestora ar fi “extrem de prejudiciabile”, fiind vorba de credite de 80 de milioane de euro ale unor firme aflate in incapacitate de plata, cu garantii reduse la jumatate in cauza crizei.
“Nu este o mandrie pentru niciun om de afaceri sa ajunga in situatia ca firmele sale sa nu poata restitui credite de valori atat de mari. Iar cand o astfel de persoana este si presedintele celei de-a treia banci din Romania, publicarea acestei situatii poate cauza un prejudiciu de imagine pentru banca, pe care noi dorim sa o protejam de eventuale consecinte negative”, a spus avocatul.
In replica, procurorul prezent la proces a spus ca prezentarea situatiei firmelor lui Ciorcila nu are legatura directa cu acest proces, dar ofera o imagine de ansamblu asupra intregii afaceri, dupa cum se arata si in rechizitoriul prin care a fost trimis in judecata Ciorcila, mai exact cum au fost restogolite acele credite, cu conditia ca Ciorcila sa faciliteze cumpararea de catre Bank of Cyprus a actiunilor BT.
Cele trei judecatoare ale inaltei curti nu au fost insa impresionate de potentialul prejudiciu de imagine pe care l-ar suferi banca si firmele lui Ciorcila, astfel ca au respins cererea, considerand ca respectivele probe sunt relevante pentru acest proces. In plus, judecatorii au respins si o alta cerere a lui Ciorcila de a i se ridica sechestrul asupra unor conturi in valoare de 41 milioane lei.
Cum si de ce s-a pus la cale operatiunea “Beatrice”
Sa vedem mai intai de ce a vrut Bank of Cyprus in 2009 sa cumpere actiuni la Banca Transilvania si mai ales de ce a aranjat in secret intreaga operatiune, cu implicarea lui Ciorcila si a altor persoane din conducerea Bancii Transilvania.
In raportul Alvarez&Marsal se arata ca Bank of Cyprus participase initial, mai exact in prima parte a anului 2009, la un proces de selectie a unui investitor strategic in Banca Transilvania, proces initiat de banca romaneasca, cu ajutorul Merrill Lynch, dupa ce aceasta s-a confruntat, la finalul lui 2008, cu o criza de lichiditati.
Bank of Cyprus s-a retras insa, in luna aprilie, din procesul de selectie a unui investitor strategic in Banca Transilvania, motivul principal fiind acela ca statutul bancii nu permitea preluarea unui pachet mai mare de 10% din actiunile bancii.
Singura banca dispusa sa investeasca in BT a fost o alta banca cipriota, Marfin Bank, dar care nu a primit acordul din partea BNR, astfel ca initiativa bancii romanesti de a gasi un invesitor strategic a esuat, acesta fiind nevoita sa se sprijine in continuare pe ajutorul BERD si a BNR.
In raportul de investigatie se arata ca desi Bank of Cyprus s-a retras oficial in luna aprilie din cursa pentru investitia in BT, sefii bancii planuiau, in iunie 2009, un alt mecanism de a obtine pana la 20% din actiunile BT, ce presupunea inclusiv modificarea statutului bancii, cu implicarea lui Ciorcila si a altor persoane din conducerea bancii. Mecanismul a fost codificat operatiunea “Beatrice”.
Cum au fost implicate firmele lui Ciorcila in afacerea “Beatrice” (Banca Transilvania)
Horia Ciorcila este acuzat de procurori ca s-a folosit de informatiile privilegiate privind intentia Bank of Cyprus de a cumpara un pachet semnificativ de actiuni la Banca Transilvania, in scopul obtinerii unor profituri personale si pentru firmele sale.
Procurorii afirma ca daca Bank of Cyprus si-ar fi exprimat public intentia de a achizitiona actiuni la Banca Transilvania, impactul asupra pietei ar fi fost semnificativ, asadar pretul actiunilor ar fi crescut iar banca ar fi cumparat mai scump. Motiv pentru care sefii bancii cipriote au aranjat sa realizeze tranzactia in secret, prin intermediul firmelor lui Ciorcila, dar si prin intermediul altor sefi ai Bancii Transilvania, precum Claudiu Silaghi, precum si prin sefii sucursalei Bank of Cyprus din Romania.
Ce a facut Ciorcila: In data de 7 decembrie 2009, a vandut catre Bank of Cyprus un numar de 8,9 milioane de actiuni Banca Transilvania (simbol TLV) detinute de off-shore-ul sau, Dodworth Limited din Cipru, la pretul de 2,4 lei pe actiune, in valoare totala de 21,4 milioane lei. Tranzactia s-a realizat prin intermediul a doua operatiuni pe piata deal a Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Ciorcila a obtinut, in urma acestor tranzactii, un profit brut de 11,6 milioane lei.
Procurorii il mai acuza pe Ciorcila ca a virat sumele obtinute din acest profit in mai multe conturi, aparent fara legatura cu persoana sa, pentru a disimula adevarata natura a provenientei, circulatiei si proprietatii asura respectivilor bani.
De exemplu, spun procurorii, Ciorcila a transferat o parte din acest profit, respectiv 5 milioane de euro, din conturile Dodworth catre un alt off-shore din Cipru pe care-l detinea direct sau indirect, si anume Peramant Ltd din Nicosia, cu titlu de imprumut.
Off-shore-ul lui Ciorcila primeste credit de la Bank of Cyprus in schimbul actiunilor BT
Ciorcila si Bank of Cyprus au incheiat in noiembrie 2009 un acord care prevede ca, in schimbul refinantarii imprumuturilor existente ale grupului de firme ale lui Ciorcila in termeni favorabili, acesta vindea bancii cipriote actiuni BT la un pret prestabilit de 2,4 lei pe actiune.
Acordul prevedea urmatoarele detalii: pretul raportat pietei deal de la BVB va fi cel mai mic din urmatoarele: 2,4 lei pe actiune si pretul de inchidere al actiunii in ziua imediat anterioara datei in care va avea loc tranzactionarea negociata. In cazul in care un pret mai mic de 2,4 lei va fi raportat la piata deal, diferenta va fi compensata de catre Ciorcila sub forma unei taxe de brokeraj relativa tranzactiei, care va fi facuta prin emiterea de catre Dodworth unei facturi catre Bank of Cyprus.
In raportul Alvarez&Marsal se precizeaza ca mecanismul acestei tranzactii a fost urmatorul: Bank of Cyprus a acordat Dodworth un imprumut pentru rambursarea creditului catre Alpha Bank, ce nu mai putea fi prelungit. In acelasi timp, se elibereaza si garantia Alpha Bank asupra actiunilor BT, actiuni care erau apoi vandute catre Bank of Cyprus, dar achitate de catre banca intr-un cont blocat, intrucat reprezentau in acelasi timp garantii pentru imprumutul acordat firmei lui Ciorcila.
Manipularea pietei de capital, se precizeaza in raport, care citeaza un expert, s-a produs prin stabilirea pretului de achizitie si actionand in colaborare cu altii in vederea asigurarii unei pozitii dominante asupra ofertei/cererii de actiuni BT.