Misu Negritoiu, noul presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), care si-a asumat misiunea de a transforma institutia intr-una la fel de respectabila ca BNR, spune ca in urmatoarele saptamani va incepe un proces de selectie pe criterii profesionale a tuturor posturilor de conducere din ASF, in vederea eliminarii fenomenului de nepotism care a existat pana acum in cadrul institutiei din cauza numirilor facute pe criterii politice.
"Toate posturile de director din cadrul ASF vor fi scoase la concurs, iar unele chiar de urmatoarele doua saptamani, incepand cu directorul juridic", a spus Negritoiu, pentru Bancherul.ro, dupa un eveniment la Academia de Studii Economice (ASE), cu care ASF a incheiat un parteneriat in vederea angajarii unor absolventi.
Negritoiu a precizat ca posturile scoase la concurs in cadrul ASF vor fi publicate pe site-ul institutiei, astfel incat oricine poate sa concureze pentru ocuparea locurilor disponibile.
In acest fel, a precizat Negritoiu, ASF urmareste sa scape de stigmatul de nepotism cu care s-a ales ASF di cauza politizarii institutiei.
Negritoiu a mai precizat ca in prezent la ASF se lucreaza la o noua strategie de selectie si promovare a angajatilor, pe criterii strict profesionale, dupa modelul institutiilor private.
Negritoiu are expertiza pentru selectia si promovarea profesionistilor din industria bancara, el fiind cel care, in calitate de presedinte al ING Bank, a crescut sute de bancheri tineri care au ajuns ulterior in pozitii de conducere in cadrul bancii sau in alte institutii private sau publice.
Un semnal privind schimbarea din ASF in ceea ce priveste politica de personal si promovarea profesionalismului este incheierea unui parteneriat cu ASE, care prevede selectia unui numar de pana la 20 de absolventi in fiecare an ce vor fi pregatiti pe o perioada de un an in cadrul ASF, urmand ca ulterior sa ocupe diverse pozitii in cadrul institutiei.
"Avem nevoie de un aer tineresc peste praful nostru din interior. Avem nevoie de serii anuale de absolventi care sa inprospateze ASF-ul si care sa ajunga sa conduca institutia", a precizat Negritoiu.
El nu a dorit sa mentioneze care vor fi salariile primite de noii angajati, insa a tinut sa precizeze ca se vor situa la nivelul institutiilor private.
Negritoiu a dat exemplul ING, unde pe vremea sa un angajat "entry level", fara experienta, primea in jur de 2.500 de lei, iar cei care urmau un program de internship incasau in jur de 2.000 de lei lunar.
Oricum salariile de la ASF sunt foarte mari tocmai pentru ca institutia a functionat pana acum mai mult ca o sinecura pentru rasplatirea politicienilor, motiv pentru care unele posturi de conducere erau rasplatite cu zeci de mii de euro, peste veniturile guvernatorului BNR sau a sefilor de banci.
Dupa venirea lui Negritoiu, acesta a declarat ca a plafonat salariile la nivelul altor institutii asemanatoare din Europa si la nivelul BNR.