Confruntata cu pericolul unei deflatii in stil japonez, adica o perioada prelungita de inflatie foarte mica si o crestere economica anemica, Banca Centrala Europeana a redus astazi dobanda aferenta facilitatii de depozit la un nivel negativ (-0,10%), ceea ce inseamna ca bancile, in loc sa primeasca o dobanda pentru lichiditatile pastrate la banca centala, vor fi nevoite sa plateasca ele o dobanda daca doresc sa-si tina in siguranta banii in exces.
BCE spera astfel ca bancile, in loc sa-si tina banii la banca centrala, sa-si majoreze volumul creditelor acordate firmelor si populatiei, pentru stimularea cresterii economice.
BCE a redus si dobanda de politica monetara pe care o aplica pentru resursele acordate bancilor de la 0,25% la doar 0,15%, un nivel minim istoric, in timp ce pentru facilitatea de creditare de urgenta noul nivel de dobanda este 0,40%.
Inflatia in tarile din zona euro a scazut luna trecuta la doar 0,5%, o zona caracterizata drept periculoasa de Mario Draghi (foto), seful BCE, cu mult sub tinta BCE de sub dar aproape de 2%.
Presedintele BCE, italianul Mario Draghi, a spus recent ca este posibil ca banca centrala a zonei euro sa adopte si luate si alte masuri, neconventionale, pentru stimularea economiei, in afara de imprumuturile pe termen lung cu dobanzi mici acordate bancilor cu conditia sa le transfere mai departe in credite, prin asa-numitul program LTRO.