Creditarea in lei a scazut turatia: de la 2 miliarde lei in martie la numai 700 milioane in aprilie, o luna cu zile libere de sarbatorile de Paste |
Autor: Bancherul.ro 2014-05-26 13:28 |
|
Dupa un avans de 2 miliarde lei in martie fata de luna anterioara, creditarea in lei si-a redus simtitor ritmul de crestere in aprilie, cu doar 700 milioane lei, respectiv 0,8%, arata datele BNR publicate astazi. In acelasi timp, imprumuturile in valuta s-au diminuat cu echivalentul a 250 milioane lei, astfel ca in total volumul de credite acordate de bancile romanesti a crescut in aceasta luna cu 433 milioane lei, adica 0,2%.
In aprilie anul trecut, creditarea in lei a fost in scadere cu 0,5%. In acest an volumul de imprumuturi este posibil sa fi fost afectat de zilele libere din aprilie, cu ocazia sarbatorilor de Paste de la sfarsitul lunii.
Reducerea volumului de imprumuturi in lei a fost cauzata de plafonarea finantarilor acordate firmelor, care au avansat cu doar 0,3%, adica 140 de milioane de euro, la un total de 52,8 miliarde lei, fata de 1,3 miliarde lei in martie. (vezi graficul)
In schimb, volumul de credite in lei pentru populatie a crescut cu 550 de milioane de lei in aprilie fara de martie, la un total de 35,9 miliarde lei, respectiv 1,5%. In martie, volumul de credite pentru populatie a crescut cu 625 milioane lei fata de februarie.
Pe parcursul ultimelor 12 luni, adica din aprilie 2013, creditele in lei au avansat cu 6,1%, in ritm aproape identic atat pentru firme cat si pentru populatie.
In acelasi timp, creditarea in valuta s-a redus cu 5,9%, in special pe seama finantarii firmelor, in scadere cu 7,6%. Interesant este ca in aprilie firmele si-au majorat volumul de credite in valuta cu 0,4%.
In ansamblu, creditarea bancara ramane pe teritoriu negativ in aprilie, fiind in scadere anuala cu 0,8%.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca se asteapta la revenirea creditarii in teritoriu pozitiv in urmatoarele luni de vara, odata cu scaderea dobanzilor si cresterea apetitului de creditare, in contextul avansului cresterii economice.
|
|