Romania va inregistra cea mai ridicata crestere a creditarii din regiune in urmatorii 5 ani, de aproape 11% anual in termeni nominali, volumul total a imprumuturilor urmand a se majora cu 37 miliarde de euro, apreciaza Raiffeisen Bank intr-un raport privind piata bancara din Europa de Est. Estimarea se bazeaza pe faptul ca tara noastra are, in comparatie cu alte state, un volum inca scazut de credite raportat la PIB, iar cresterea economica va accelera.
Având în vedere gradul redus de intermediere financiara, adica volumul mai mic al creditelor raportate la PIB pe cap de locuitor din tarile din estul Europei, fata de cele din vestul continentului, analistii Raiffeisen apreciaza ca unele dintre aceste tari, printre care Romania, Rusia, Polonia, Cehia, Slovacia si Albania au un potential de crestere a pietei bancare mai ridicat decat alte state din zona.
In aceste tari, gradul de penetrare a serviciilor bancare se afla inca la niveluri reduse, de aceea strategiile de afaceri bazate pe cresterea volumelor sunt fezabile atât din punct de vedere macroeconomic cat si din punct de vedere macroprudential.
Raiffeisen estimeaza o crestere anuala nominala de 8-10% a creditarii in sectorul bancar din estul Europei in urmatorii 5 ani. In consecinta, raportul credite din PIB va creste de la o medie de 51% in prezent la 56% in 2018.
Interesant este ca Romania este vazuta ca una dintre cele mai dinamice piete bancare din regiune, cu o crestere anuala a creditarii de 10,9% in perioada 2014-2018, fata de 6,3% in Ungaria, 8,8% in Polonia, 5,4% in Cehia, 8,2% in Slovacia, 3,7% in Bulgaria.
Si in privinta volumelor de imprumuturi estimate suntem printre primii, cu 37 miliarde euro in 5 ani, dupa Polonia, cu 125 de miliarde, si Cehia, cu 48 de miliarde, dar peste Ungaria, cu doar 14 miliarde de euro, Slovacia, cu 19 miliarde sau Bulgaria, cu doar 6 miliarde euro.
Rusia pierde astfel statutul de cea mai dinamica piata din Est, analistii previzionand o crestere anuala a creditarii de 9,5% si un volum total de imprumuturi de 206 miliarde euro. Asta si pentru ca rubla ar urma sa se deprecieze, pe cand leul sau zlotul ar urma sa creasca in valoare.
Vezi aici raportul Raiffeisen