Valer Blidar, actionarul principal la Banca Feroviara, banca infiintata in 2009 si care a ajuns acum pe break-even, a declarat, pentru Bancherul.ro, ca este interesat sa cumpere una dintre bancile scoase la vanzare in Romania, scop pentru care a fost angajat deja un consultant. El a precizat ca nu este interesat de fuziuni sau achizitii si nici sa vanda propria banca.
Intrebat daca dispune de banii necesari pentru achizitia unei banci, Blidar a spus: “Da, altfel nu ne-am fi propus acest lucru. Problema este ca multe dintre bancile scoase la vanzare au mari probleme din trecut cu creditele neperformante”, a adaugat el, precizand ca planul este de a cumpara “totul sau nimic”, adica o banca intrega, cu reteaua de unitati si portofoliul de clienti si credite si depozite aferente, nu doar portofolii de active sau pasive.
Blidar a precizat ca nu vrea sa vanda banca, desi a primit in acest sens oferte de la fonduri de investitii din strainatate.
“Am avut propuneri de la fonduri straine sa o facem frumoasa, sa o marim repede si sa o vindem, dar tinta noastra este sa construim on banca care sa dainuie, sa facem pasi mici dar siguri”, a precizat Blidar.
Intrebat care ar fi suma pe care ar avea-o disponibila pentru achizitii, Blidar a evitat sa avanseze vreo cifra, spunand ca in acest moment este greu de apreciat.
In privinta planului de investitii in banca, Blidar a precizat ca, intrucat aceasta este mai putin profitabila decat alte afaceri ale sale, isi va canaliza banii in functie de oportunitati. "Daca vom vedea ca achizitia se va dovedi profitabila, vom aloca resurse spre banca, daca nu, spre celelalte afaceri", a precizat el.
Pe piata sunt disponibile pentru vanzare mai multe banci, precum Volksbank, Millennium Bank, Credit Agricole sau unele dintre bancile grecesti, in timp ce altele, precum Banca Carpatica, si-a anuntat intentia de a fuziona cu o alta banca mai mica.
Banca Feroviara avea active de 490 milioane lei la finalul lunii aprilie, in crestere cu peste 50% fata de anul precedent.
Banca este printre cele mai mici din Romania, cu o cota de piata de sub 1% din activele totale ale sistemului bancar, insa isi propuna sa creasca incet dar sigur in urmatoarea perioada.
"Avem o cota de piata subunitara in prezent, (sub 1%), dar in perioada urmatoare vrem sa dublam sau chiar sa triplam cota de piata detinuta in acest moment, insa acest lucru tine si de politica de dezvoltare pe care o vom avea in urmatoarea perioda", a spus astazi seful bancii, Petre Tulin, in cadrul unei conferinte de presa.