KPMG il acuza pe Gheorghe Piperea, avocat si profesor de drept la Universitate, ca cere ilegal despagubiri de 10 milioane de euro de la Astra Asigurari pentru Oltchim, unde este administrator judiciar |
Autor: Bancherul.ro 2014-05-01 10:13 |
|
KPMG Advisory, administratorul special al firmei de asigurari Astra, controlata de Dan Adamestru, aflata in insolventa la cererea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), il acuza pe Gheorghe Piperea (foto), avocat si profesor de drept la Universitatea Bucuresti, dar si administatorul judiciar al Oltchim, ca cere in mod ilegal ca Astra sa plateasca o despagubire de 10 milioane de euro pentru o asigurare profesionala incheiata de fostul sef al Oltchim, Constantin Roibu.
Piperea, devenit celebru in urma proceselor colective initiate impotriva bancilor, spune ca Astra trebuie sa achite despagubirea intrucat Roibu ar fi fost asigurat impotriva managementului defectuos la Oltchim, care a condus la intrarea firmei in insolventa, conform raportului intocmit de administratorul special al combinatului chimic din Valcea, firma Rominsolv, condusa de Piperea.
KPMG spune insa ca polita de asigurare a lui Roibu nu acopera prejudicii privind performantele sale profesionale sau pierderile financiare ale firmei.
"Dosarul de despăgubire înaintat de administratorii judiciari ai Oltchim S.A (în insolvență) nu indică un eveniment asigurat, produs în intervalul asigurat și care să descrie și să cuantifice vreunul dintre prejudiciile acoperite de polița de asigurare a răspunderii civile emisă de ASTRA SA", arata KPMG intr-un comunicat transmis Bancherul.ro.
Reprezentanții KPMG explică: “Cererea de despagubire s-a întemeiat pe analiza făcută de administratorii judiciari cu privire la cauzele care au condus la starea de insolvență a Oltchim, deși polița nu acoperă - potrivit art. 6.7, lit. g., prejudicii ”decurgând din/bazate pe/atribuibile sau implicând direct sau indirect performanțele profesionale ale Asiguratului ori pierderi financiare provocate prin neatingerea obiectivelor propuse prin planul de afaceri al Companiei, contractul de administrare ori management sau ca urmare a insolvabilitătii Companiei”.
KPMG mai spune ca administratorul judiciar al Oltchim isi bazeaza, ilegal, cererea de despagubire doar pe raportul intocmit privind cauzele intrarii in insolventa a Oltchim. Piperea nu a initiat vreo actiune in justitie de atragere a raspunderii conducerii Oltchim, conform legii insolventei, pentru a se obtine despagubiri de la fostul manager.
KPMG: "În interesul tuturor părților, în calitatea noastră de administrator special al ASTRA SA, am solicitat în repetate rânduri detalii privind titlul executoriu sau alt document echivalent din care să reiasă răspunderea civilă a conducerii, precum și întinderea daunei cauzate.
Ca răspuns la solicitările noastre, administratorii judiciari ai Oltchim SA insistă că raportul întocmit de ei este documentul necesar și suficient pentru aceasta, contrar prevederilor legale.
Din dorința de a clarifica situația, am analizat din proprie inițiativă dosarul de insolvență al Oltchim cu scopul de a determina dacă administratorii judiciari au inițiat și, eventual, au finalizat o acțiune de atragere a răspunderii conducerii Oltchim în conformitate cu prevederile Legii 85/2006 privind insolvența.
În urma analizei, nu am reușit să identificăm o astfel de acțiune și pe cale de consecință vreun drept de creanță câștigat de Oltchim SA împotriva membrilor organelor de conducere acoperiți de poliță”.
Polita de raspundere civila a unor membri din organele de conducere ale Oltchim SA a fost emisa de Astra in iunie 2012 pentru o perioada de un an si prevede o limita de raspundere de 10 milioane EUR, fiind reasigurata in proportie de 100% de catre un reasigurator cu rating A acordat de o agentie de rating internationala, mai precizeaza KPMG.
|
|