Hotii romani sunt printre cei mai buni din lume la furtul cardurilor prin skimming la ATM-uri. Acum, recurg la noile tehnologii, prin wireless |
Autor: Bancherul.ro 2014-04-29 09:17 |
|
Un raport al Verizon privind furtul de date din 95 de tari din lume arata ca bulgarii si romanii sunt primii la furturil cardurilor la ATM-uri prin skimming, ceea ce presupune instalarea in bancomate a unor dispozitive care copiaza datele de pe banda magnetica a cardurilor introduse de clientii bancilor, date care sunt transferate apoi pe cardurile hotilor, astfel incat acestia retrag ulterior sumele de bani din conturile bancare.
Skimmingul necesita un efort destul de laborios din partea hotilor. Acestia trebuie sa faca rost de dispozitive care sa imite cat mai bine tastatura bancomatelor si dispozitivul in care se introduce cardul ce urmeaza sa fie copiat, astfel incat clientii bancilor sa nu-si dea seama ca ceva nu este in regula. Au nevoie, de asemenea, de camere care sa inregistreze codurile PIN necesare accesarii cardurilor.
Montarea acestor dispozitive nu este deloc o treaba usoara, avand in vedere ca cele mai multe ATM-uri sunt supravegheate video si se afla in locuri aglomerate. Apoi, hotii trebuie sa recupereze dispozitivele cu datele copiate si sa confectioneze cardurile-clona cu care fura banii din conturile bancilor.
Romanii, bulgarii si armenii sunt cei mai priceputi la aceste lucruri, dupa cum rezulta din statisticile pe anul trecut stanse de Verizon pe baza datelor agentiei americane de investigatii FBI, care a descoperit 130 de astfel de cazuri.
Insa pe masura ce tehnologia aferenta procesarii cardurilor avanseaza, odata cu adoptarea cardurilor cu chip si utilizarea pe scara tot mai larga a serviciilor bancare online, hotii se adapteaza si, la randul lor, utilizeaza tot mai des noile tehnologii, precum wireless-ul, mejajele prin e-mail, SMS, retelele sociale sau virusii.
Aparatele tip skimming se pot acum cumpara online, avand incorporate carduri SIM care permit configurarea si incarcarea datelor la distanta, precum si alerte care sa salveze datele furate si sa le trimita hotilor in caz de pericol, se arata in raportul Verizon.
Vezi raportul in FISIERE
|
|