BCR Pensii anunta ca a depăşit, la începutul acestei luni, pragul de un miliard de lei active nete ale fondurilor de pensii private pe care le administrează, având totodată 575.000 de participanţi ce deţin conturi de pensie administrate privat sau facultative.
Fondul de Pensii Administrat Privat BCR, fond din categoria celor cu grad de risc Mediu, a înregistrat în Decembrie 2013 o rată de rentabilitate anualizată de 11,3054%, comparativ cu rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii private cu acelaşi grad de risc pentru ultimele 24 de luni care a fost de 10,4535% (sursa: site-ul ASF), iar Fondul de Pensii Facultative BCR PLUS, ocupă în prezent locul 2 pe piaţă pensiilor facultative din punct de vedere al activelor administrate şi al numărului de participanţi*.
“Scăderea populaţiei şi îmbătrânirea acesteia produc trei efecte economice majore – încetinirea creşterii economice, menţinerea dependenţei României de capitalurile străine şi creşterea presiunii asupra bugetului de stat pe termen lung. Evoluţia atipică a numărului de naşteri din perioada 1967-1970 va amplifica presiunea asupra sistemelor publice de sănătate şi pensii în jurul anului 2035, ceea ce impune reformarea sistemului de sănătate şi menţinerea reformelor cheie deja implementate în cadrul sistemului de pensii“, a declarat Lucian Anghel, Presedinte Directorat al BCR Pensii.
Conform studiilor făcute de Comisia Europeana rata de înlocuire a caştigului salarial prin pensia publica în 2010 a fost de 41,6% şi se estimează că se va reduce la 28,6% până în anul 2060. (Sursa: Raportul privind îmbătrânirea populaţiei în 2012, Proiecţii economice şi bugetare pentru cele 27 de state membre ale Uniunii Europeene, 2010-2060).
„În aceste condiţii economisirea individuală a fiecăruia dintre noi devine o necesitate majoră pentru asigurarea resurselor financiare la bătrâneţe. În caz contrar, ne vom confrunta cu o reducere abrupta a resurselor financiare după momentul pensionarii şi implicit o schimbare a standardului de viaţă, pe care nu multe persoane sunt dispuse să o accepte. Soluţia în această situaţie, pentru stabilitate financiară la bătrâneţe, o reprezintă sistemul de pensii private“, a declarat Melania Mirea, Director Executiv al BCR Pensii.
Statul încurajează economisirea prin scutirea contribuţiei la pensia facultativă de la plata taxelor, acordând astfel pentru angajatori deducere de la impozitul pe profit şi de la plata taxelor de asigurari sociale, în limita a 400 de Euro/an/angajat. În aceeaşi limită, de 400 de Euro/an, beneficiază de scutire de la plata impozitului pe venit şi angajatul care contribuie individual în vederea obţinerii unui venit suplimentar la pensie.
„De la lansarea sistemului de pensii facultative, prin nefructificarea avantajelor fiscale acordate de stat, potenţialii beneficiari ai acestor avantaje au piedut o sumă cumulată de aprox. 2 miliarde lei, sumă care a fost virată la stat sub formă de impozit şi nu în conturile individuale de pensie facultativă ale acestora. (calcul bazat pe urmatoarele estimari: 1.500.000 de potentiali participanti la sistemul de pensii facultative, avand un salariu mediu pe economie)”, a precizat Lucian Anghel, Presedinte Directorat al BCR Pensii.
Fondul de Pensii Facultative BCR PLUS si Fondul de Pensii Administrat Privat BCR sunt administrate de BCR PENSII, SAFPP SA, iar depozitarul celor doua fonduri este BRD GSG SA., site www.pensiibcr.ro
* Performantele anterioare nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare.