Mugur Isarescu a prezentat situatia “solida” a sectorului bancar romanesc: bancile sunt bine capitalizate, au avut profit de 462 milioane lei in februarie, dar avem doua probleme: creditele neperformante si dezintermedierea |
Autor: Bancherul.ro 2014-04-24 16:42 |
|
Bancile romanesti au avut un profit de 462 milioane lei la finalul lunii februarie, in crestere fata de 290 milioane lei in ianuarie, dupa ce anul trecut sistemul bancar a incheiat cu un castig total de 498 milioane lei, potrivit unei prezentari a guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, sustinută la întâlnirea grupului Ambasadorilor tărilor asiatice, la invitatia E.S. Dato'Nik Mustafa Kamal Nik Ahmad, Ambasadorul Malaeziei.
In prezentare se mai arata ca “sistemul bancar ramane solid, fiind bine capitalizat, avand o medie a ratei de adecvare a capitalului de 15%, respectiv de 13,7% (Core Tier 1 - CT1) la sfârsitul anului 2013.
“BNR exercită o supraveghere strictă a indicatorilor prudentiali, cu un accent pe dinamica de adecvare a capitalului si eforturile băncilor de a aduce capital suplimentar”, spune Isarescu in prezentare. Cele mai multe bănci depăsesc pragul conservator de 10% la adecvarea capitalului recomandat de Banca Natională a României (fată de nivelul reglementat de 8%).
In aceste conditii, subliniaza Isarescu, pana in prezent nu au fost folosite fonduri publice pentru a sprijini sectorul bancar.
Raportul de lichiditate (lichiditate efectivă / lichiditate necesara) a rămas adecvat (1,5 în luna februarie 2014).
Prima problema: creditele neperformante
Pe de alta parte, Isarescu a prezentat si prima problema a sectorului bancar romanesc: rata creditelor neperformante a continuat să crească în 2013 si începutul anului 2014, desi într-un ritm mai lent decât în anii precedenti, în principal din doua motive:
- Reevaluarea calitătii creditelor restructurate anterior - Constrângerile privind situatia financiară a clientilor
Provizionarea creditelor neperformante este adecvata, precizeaza Isarescu: - gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane IFRS si filtre prudentiale a rămas la un nivel confortabil, de 89,7% la sfârsitul lunii februarie 2014 - daca se iau in considerare numai prevederile IFRS, gradul de de acoperire a creditelor neperformante a fost de 67,6% la sfârsitul lunii februarie 2014
A doua problema: procesul de deleveraging – reducerea expunerilor bancilor straine
A doua problema a bancilor romanesti este procesul de deleveraging – reducerea expunerilor bancilor straine, cu precadere a celor grecesti. In consecinta, bancile si-au ajustat in continuare raportul credite/depozite, fiind nevoite sa se bazeze mai mult pe resursele locale: si-au redus volumul de credite si si-au majorat valoarea depozitelor.
Isarescu apreciaza ca procesul de deleveraging din România a continuat să se desfăsoare în o manieră ordonată.
Raportul credite-depozite a scăzut în continuare, până la 100,8% în februarie 2014, in conditiile reducerii creditarii sectorului privat cu 3% in termeni reali fată de anul precedent, in timp ce depozitele au avansat cu 9,6% fată de anul precedent. Băncile străine participante la Initiativa de la Viena si-au redus expunerea in România cu 19%, în perioada aprilie 2009 - februarie 2014. Scăderea expunerii băncilor-mamă a fost în mare parte limitată la băncile grecesti, precizeaza guvernatorul.
Procesul de dezintermediere initiat de marile grupuri bancare europene până în prezent nu a avut un impact semnificativ in România, datorita politicii macroeconomice echilibrate sub acordurile UE-FMI-BM si a strategiilor celor mai mari grupuri bancare din România de a-si mentine capitalul in tara.
|
|