Sergiu Oprescu, seful Alpha Bank, a fost inlocuit din functia de membru in conducerea Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), intrucat i-a expirat cel de-al doilea mandat de 3 ani, iar statutul asociatiei nu permite membrilor sa ramana mai mult de 2 mandate consecutive.
Oprescu trebuie sa astepte asadar urmatoarele alegeri, de anul viitor, pentru a putea sa mai candideze pentru un loc in conducerea ARB.
Asociatia pierde astfel un alt membru marcant, dupa retragerea, inca din 2012, a lui Steven van Groningen, seful Raiffeisen Bank, care a devenit recent presedintele unei alte asociatii care reprezinta bancherii, Patronatul bancar.
Din ARB a plecat si Gheorghe Muntean, fost vicepresedinte la Banca Italo-Romena, intrucat acesta nu mai face parte din conducerea bancii italiene inca din 2012.
In locul lui Oprescu si Muntean, in conducerea ARB au intrat, in calitate de membri, doi noi bancheri: Mirela Bordea, vicepresedinte la Credit Europe Bank si Cornel Stanescu, vicepresedinte la Marfin Bank.
Vladimir Kalinov, vicepresedintele Raiffeisen Bank, a candidat si el pentru un post de membru in ARB, dar fara succes.
ARB a anuntat, intr-un comunicat, ca astazi a avut loc Adunarea Generala a ARB, care a votat componenta consiliului director, ca urmare a expirarii mandatelor unor membri.
Presedintele ARB ramane Radu Ghetea, a carui mandat expira anul viitor, iar vicepresedinte este Petre Bunescu, de la BRD. Ceilalti membri sunt Catalin Parvu, seful Piraeus Bank, Sergiu Manea (BCR) si Laurentiu Mitrache, presedintele Leumi Bank.
In comunicatul ARB se mai arata urmatoarele:
„Consiliul Director este organul deliberativ şi decizional al ARB, durata mandatului membrilor fiind de trei ani. Conducerea executivă este asigurată de Preşedintele Executiv, dl. Florin Dănescu.
Constituită în mai 1991 ca asociaţie profesională, Asociația Română a Băncilor are în prezent 39 de membri, instituții de credit cu capital majoritar privat sau de stat, sucursale și reprezentanțe ale unor bănci străine.
Asociația Română a Băncilor concentrează întreaga industrie bancară din România, fiind vocea sectorului bancar în relația cu autoritățile române, Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană, Banca Mondială și alte organisme interne și internaționale.
Obiectivul principal constă în reprezentarea și apărarea drepturilor și intereselor membrilor, mai ales acum în perioada în care reglementarea gândită la nivel european a unui sistem bine normat poate exercita presiune suplimentară pe activitatea băncilor. Prioritățile industriei bancare vizează menținerea rolului sistemului bancar de principal finanțator al economiei României, inclusiv prin demersuri pentru întărirea disciplinei financiare pentru asigurarea stabilității și credibilității sectorului bancar.
Sectorul bancar românesc finanţează preponderent economia românească, asigurând aproximativ 92% din totalul finanţărilor acordate de sistemul financiar românesc. Sistemul bancar din România, care deservește milioane de clienți, s-a dovedit a fi rezilient pe perioada crizei, nefiind nevoie de sprijin din fonduri publice pentru susținerea acestuia. ARB este membră a Federaţiei Bancare Europene, a Consiliului European al Plăţilor, a Federaţiei Ipotecare Europene şi a altor organisme internaţionale."
Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), condus de Steven van Groningen
Dupa ce a plecat din Asociatia Romana a Bancilor (ARB) la inceputul lui 2012, unde detinea functia de vicepresedinte, Steven van Groningen (foto), seful Raiffeisen Bank a devenit presedintele primului patronat bancar din Romania, denumit Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), o alternativa la ARB, dar care nu exclude o unificare, in final, a celor doua institutii care reprezinta bancile romanesti.
In comunicatul care anunta infiintarea patronatului bancar se arata ca „membrii fondatori ai CPBR subliniaza faptul ca înfiintarea organizatiei patronale nu este o alternativa la Asociatia Româna a Bancilor (ARB), ci este o organizatie complementara acesteia, cu atât mai mult cu cât membrii fondatori ai CPBR sunt si membri ai ARB.”
Dar in acelasi comunicat se arata urmatoarele: „În mod logic însă, e clar faptul că dacă toti sau marea majoritate a membrilor ARB vor opta să devină si membri ai CPBR, unificarea celor două organisme ar putea să reprezinte o alegere naturală, asa cum s-a mai întamplat si în alte sectoare ale economiei românesti."
Vezi aici detalii