www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



FMI va acorda in urmatoarele zile un ajutor substantial Ungariei

Autor: Bancherul.ro
2008-10-27 10:59
Directorul Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominiqe Strauss-Kahn, a anunţat că instituţia va acorda, în următoarele zile, un "ajutor financiar substanţial" Ungariei, relatează AFP.

"O delegaţie a FMI şi autorităţile ungare, în strânsă legătură cu Uniunea Europeană, au ajuns la un acord în linii mari privind o serie de măsuri care vor reda încrederea, care vor susţine stabilitatea pe termen scurt a economiei ungare şi care îi vor îmbunătăţi potenţialul de creştere pe termen lung", a anunţat Strauss-Kahn într-un comunicat dat publicităţii duminică.

"Un ajutor substanţial importat, pentru a susţine aceste măsuri puternice, va fi anunţat când programul va fi finalizat, în următoarele zile", a precizat el.

Anunţul, la câteva ore după ce FMI a acodat Ucrainei un împrumut de 16,5 miliarde de dolari, condiţionat de adoptarea unor măsuri anticriză, face din Ungaria a patra ţară care primeşte un ajutor FMI din luna septembrie, după Georgia şi Islanda.

În urmă cu două săptămâni, premierul ungar Ferenc Gyurcsany a salutat oferta de susţinere formulată de FMI şi de UE pentru a ajuta ţara sa să facă faţă crizei financiare. UE a propus să acorde până la cinci miliarde de euro (6,7 miliarde de dolari) băncii centrale ungare (MNB), pentru a-i permite să salveze băncile din ţară, dar preşedintele MNB, Andras Simor, a anunţat luni că nu intenţionează să folosească acest credit primit de la Banca Centrală Europeană (BCE).

Duminică, Strauss-Kahn a precizat că şi unele ţări europene vor participa la ajutarea Ungariei. "Măsurile luate în calcul pentru Ungaria justifică nivelul excepţional de acces la resursele Fondului", a spus el.

Responsabilii politici ungari şi analiştii sunt de părere că ţara este încă departe de a se prăbuşi şi că sectorul bancare este stabil, după doi ani de austeritate. Totuşi, gradul ridicat de îndatorare şi atacurile împotriva forintului pe pieţele de schimb au determinat MNB să ridice cu trei puncte rata dobânzii de referinţă, până la 11,5%.

Şi alte două ţări, Belarusul şi Pakistanul, au cerut ajutor FMI, care a anunţat că în acest context excepţional de criză ar putea să flexibilizeze condiţiile pentru acordarea de asistenţă.