www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



S-a infiintat patronatul bancar, in frunte cu Steven van Groningen si sefii BCR, BRD si UniCredit, o alternativa la ARB-ul condus de Radu Ghetea. Unificarea cu ARB „ar putea reprezenta o alegere naturala”

Autor: Bancherul.ro
2014-04-04 16:17

Dupa ce a plecat din Asociatia Romana a Bancilor (ARB) la inceputul lui 2012, unde detinea functia de vicepresedinte, Steven van Groningen (foto), seful Raiffeisen Bank a devenit presedintele primului patronat bancar din Romania, denumit Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), o alternativa la ARB, dar care nu exclude o unificare, in final, a celor doua institutii care reprezinta bancile romanesti.

In comunicatul care anunta infiintarea patronatului bancar se arata ca „membrii fondatori ai CPBR subliniaza faptul ca înfiintarea organizatiei patronale nu este o alternativa la Asociatia Româna a Bancilor (ARB), ci este o organizatie complementara acesteia, cu atât mai mult cu cât membrii fondatori ai CPBR sunt si membri ai ARB.”

Dar in acelasi comunicat se arata urmatoarele: „În mod logic însă, e clar faptul că dacă toti sau marea majoritate a membrilor ARB vor opta să devină si membri ai CPBR, unificarea celor două organisme ar putea să reprezinte o alegere naturală, asa cum s-a mai întamplat si în alte sectoare ale economiei românesti."

Comunicatul privind infiintarea patronatului bancilor:

BCR, BRD, Raiffeisen Bank si UniCredit Tiriac Bank înfiinteaza primul patronat bancar din România

Bucuresti, 4 aprilie – Conducatorii executivi ai Bancii Comerciale Române, BRD – Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank si UniCredit Tiriac Bank au depus actele constitutive pentru înfiintarea primei organizatii patronale din sectorul bancar românesc, cu intentia de a invita cât mai multe institutii de credit sa se alature acesteia.

Cele patru banci, ale caror active însumeaza peste 45% din totalul activelor din sectorul bancar si peste o treime din totalul salariatilor, au depus cererea de înfiintare si actele constitutive la Tribunalul Bucuresti pentru înfiintarea Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR).


Se estimeaza ca procesul de înregistrare al organizatiei patronale ar putea sa se încheie pâna la sfârsitul primului semestru al acestui an.

“Demersul nostru are în vedere întrunirea atributelor formale ale unei organizatii profesionale ce poate reprezenta interesele sectorului bancar la toate nivelurile, anume social, institutional si ca angajatori,” a mentionat dl. Steven van Groningen, CEO Raiffeisen Bank, care a fost desemnat Presedinte al Consiliului Director al CPBR.


“Invitam toate bancile care au operatiuni în România sa se alature initiativei noastre”, a adaugat dl. van Groningen.

România este una dintre putinele tari europene în care nu a fost înfiintata o asociere care sa întruneasca toate atributele oficiale ale unei organizatii patronale a sectorului bancar. CPBR îsi propune sa promoveze interesele membrilor sai în relatiile cu autoritatile, sindicatele si alte
institutii într-o maniera cât mai eficienta.

Membrii fondatori ai CPBR subliniaza faptul ca înfiintarea organizatiei patronale nu este o alternativa la Asociatia Româna a Bancilor (ARB), ci este o organizatie complementara acesteia, cu atât mai mult cu cât membrii fondatori ai CPBR sunt si membri ai ARB.

Componenta initiala a Consiliului Director al CPBR este urmatoarea: dl. Steven van Groningen (Raiffeisen Bank) – Presedinte, dl. Rasvan Radu (UniCredit Tiriac Bank) – Vicepresedinte, dl. Philippe Lhotte (BRD – Groupe Societe Generale) – Director si dl. Tomas Spurny (Banca Comericala Româna) – Trezorier.


ÎNFIINȚAREA CONSILIULUI PATRONATELOR BANCARE DIN ROMÂNIA - RĂSPUNSURI LA ÎNTREBĂRI FRECVENTE


Potrivit căror criterii ați hotărât compoziția Consiliului Director al CPBR? De ce nu ați luat în considerare un număr mai mare de membri de la bun început?


Cele patru bănci care și-au unit eforturile pentru a înființa CPBR sunt, luate în mod individual, printre cele mai mari din România, iar împreună întrunesc următoarele calități:
o au împreună peste 45% din totalul activelor din întregul sector bancar din România;
o angajează împreună peste o treime din totalul salariaților din sectorul bancar românesc.


Luând în considerare asemenea indicatori, credem că unele dintre cele mai importante condiții pentru înființarea unei organizații patronale sunt satisfăcute. În acest context, trebuie subliniat faptul că dorim îmbogațirea rapidă a listei de membri ai CPBR cu alte bănci ce operează în România, pentru a răspunde numeroaselor provocări din sectorul bancar românesc. Astfel, am considerat ca fiind o prioritate înființarea unui cadru legal și un nucleu puternic de fondatori ai organizației patronale, pe care o prezentăm ca fiind imediat și absolut deschisă participării de noi membri care vor adera la statutul nostru de altfel extrem de rezonabil.


Există exemple de organizații patronale similare în alte țări europene?


Desigur. Austria, Cehia, Slovacia, Polonia, Elveția, Cipru, Olanda, Germania, Franța, Italia (cea din urmă avand chiar mai multe asociații de angajatori în sectorul bancar) sunt doar câteva exemple. Detalii pot fi găsite la: http://www.eurofound.europa.eu/about/index_ro.htm


De fapt, România este una dintre puținele țări europene în care nu a fost înființată o asociere care să întrunească toate atributele oficiale și depline caracteristice unei organizații patronale a sectorului bancar. Eurofound, o agenție tripartită a Uniunii Europene, care pune la dispoziție date pentru asistența dezvoltării politicilor sociale și în domeniul ocupării forței de muncă, evidențiază în mod clar situația din sectorul bancar românesc (a se vedea mai jos textul original, în limba engleză, cât și link-ul):
“None of the employer organizations active at present in the banking sector (în România – n.n.) has representation or the right to negotiate and conclude collective agreements at sector level and as a result there is no collective agreement in force at sector level. […] One important actor in the sector is the Romanian Banking Association (Asociaţia Română a Băncilor, ARB), but this organization operates as a professional association rather than an employer organization (as defined by Romanian law). The association is consulted in matters of public policy regarding the public sector.”
http://www.eurofound.europa.eu/eiro/studies/tn1009018s/ro1009019q.htm


România are deja Asociația Româna a Băncilor, o asociație care declară că reprezintă poziția majorității băncilor din țară (are 39 de membri).
De ce s-a simțit nevoia înființării CPBR ca organizație diferită?


Așa cum am subliniat deja, România este una dintre puținele țări din Uniunea Europeană ce nu are o instituție care să întrunească toate atributele specifice unei organizații patronale a sectorului bancar, printre altele de exemplu dreptul de a negocia și încheia contracte colective, dincolo de rolul de reprezentare al ARB, care există doar la nivel consultativ.


România, ca de altfel majoritatea țărilor europene, este o economie de piață de tip social. În astfel de sisteme de economie de piață socială, dupa cum este cunoscut deja, organizațiile patronale sunt parte a unui sistem de deliberare instituționalizată, împreună cu guvernul, sindicatele și autoritațile de reglementare.


În cadrul negocierilor tripartite, așa-numiții “parteneri sociali” decid în privința problemelor specifice sectoriale (ex.: niveluri de preț, politici salariale, inițiative legislative, politici fiscale, politici privind pensiile etc.) Mai mult, în țările unde este prezent un asemenea sistem de economie de piață de tip social, negocierea colectivă are loc de cele mai multe ori la nivel național nu doar intre o corporație și un singur sindicat, ci mai degrabă între federații patronale și federații sindicale.


Astfel, ținând cont de toate aceste particularitați, sperăm că înființarea CPBR va reprezenta un pas mare în dezvoltarea pe mai departe a sectorului bancar din România în particular și a îmbunatațirii economiei și guvernanței corporative în general.


De ce n-ați luat în considerație mai degrabă transformarea ARB în organizație patronala în loc să înființați CPBR?


ARB, la inființarea ei în anul 1991, a fost creată ținând cont de particularitățile sectorului bancar de la momentul respectiv și cu un anumit set de obiective. Deși CPBR și ARB vor colabora și se vor susține reciproc, noi, ca membri fondatori ai CPBR, credem că a devenit necesară înființarea unei organizații patronale care să respecte toate criteriile universal acceptate în domeniu pentru a umple golurile existente la nivel de reprezentare patronală în sectorul bancar românesc.


Veți conlucra cu ARB?


Desigur, mai ales că toți membrii fondatori ai CPBR sunt și membri ai ARB. Mai mult, dacă aruncati o privire asupra diferitelor sectoare ale economiei, veți observa că asociațiile profesionale coexistă în mod optim cu organizațiile patronale din aceeași ramură a economiei și se susțin reciproc. Astfel, se cuvine din nou subliniat faptul că înființarea CPBR nu se dorește a fi o contra-pondere la ARB, ci mai degrabă o organizație complementară acesteia, efectul scontat fiind acela al folosirii tuturor sinergiilor rezultate dintr-o asemenea complementaritate.


Ținând cont de cele afirmate anterior, vedeți deci ARB si CPBR continuând să coexiste separat in viitor?


Credem că este prematur să facem pronosticuri. Acest lucru va depinde de dorința membrilor noștri și ai ARB, de dinamica evenimentelor și a caracteristicilor sectorului bancar românesc. În mod logic însă, e clar faptul că dacă toți sau marea majoritate a membrilor ARB vor opta să devină și membri ai CPBR, unificarea celor două organisme ar putea să reprezinte o alegere naturală, așa cum s-a mai întamplat și în alte sectoare ale economiei românești.


Ați menționat faptul că CPBR va fi inființată din nevoia de a răspunde numeroaselor
provocări din sectorul bancar românesc. Care sunt mai exact aceste provocări?


Problematica existentă în sectorul bancar românesc este amplă iar problemele numeroase, fiind astfel practic imposibilă tratarea exhaustivă într-un singur răspuns. Ceea ce putem spune noi, fondatorii CPBR, la acest moment este că dorim să ne implicăm în toate problemele care privesc în general organizațiile patronale. Studiind tendințele sectorului bancar românesc pe parcursul a 25 de ani de economie de tranziție și activitate bancară, considerăm că există îndeajuns de multe dovezi ca înființarea unei organizații patronale a sectorului bancar va ajuta băncile din sistem să performeze mai bine chiar dacă acestea au o agendă de afaceri de multe ori diferită.


Care vor fi prioritațile CPBR odată ce va fi inființată? Veți lua în discuție și situația creditelor neperformante? Sau așa numitele “clauze abuzive” reclamate de clienți ai băncilor din sistem? Dar legislația recentă care prevede micșorarea ratelor și prelungirea perioadei de creditare pentru anumiți clienți existenți? Vă veți implica și în problemele specifice ale forței de munca din sectorul bancar?


Bineînteles, fiecare și toate tematicile și subiectele menționate mai sus sunt de interes pentru CPBR, în sensul că organizația patronală pe care o înființăm va încerca întotdeauna să reprezinte interesele membrilor săi plecând de la premisele respectării principalelor obiective și rațiunii de a fi ale CPBR și anume:
(a) să permită acestora desfăşurarea activităţilor în baza principiilor unui sistem economic modern în care investiţiile şi distribuţia bunurilor şi serviciilor sunt determinate prin funcţionarea unei economii de piaţă liberă; și
(b) în susținerea respectivului obiectiv, sã promoveze relații productive și de cooperare cu autoritãțile publice, sindicatele, și alte persoane juridice si fizice.


Dacă ar fi să explicați în doar cateva cuvinte ce ar trebui să înțeleagă publicul, Guvernul și autoritățile locale, Banca Națională a României, sindicatele și chiar observatorii străini din inițiativa Dvs. de a înființa CPBR, care ar fi răspunsul Dvs. cel mai potrivit?


În cele mai simple cuvinte, răspunsul este că noi, membrii fondatori ai CPBR, suntem în România pentru a rămâne pe termen lung, pentru a contribui la îmbunatațirea mediului de afaceri și a creșterii economice și de aceea dorim să ne consolidăm poziția pe această piață și ca organizație patronală. În plus, poate ar trebui spus și că înțelegem prin acest lucru și faptul că anumite zone ale sectorului bancar au ajuns la un anumit nivel de maturitate care trebuie păstrat și încurajat, în paralel cu dezvoltarea zonelor care n-au progresat îndeajuns.


Ați discutat inițiativa Dvs. de a înființa această organizație patronală și cu alte autorități relevante? De exemplu cu Banca Natională a României?


Bineînțeles. Am împărtășit intențiile noastre cu diferite organizații deja de o bună bucată de timp, inclusiv cu BNR. Dat fiind faptul că România nu a beneficiat în toți acești ani de o organizație patronală la nivelul sectorului bancar, inițiativa noastră este percepută ca fiind una pozitivă, constructivă și ca un proces natural.