Fondul Monetar Internațional (FMI) susține că, în acest moment, nu este recomandată o continuare a relaxării politicii monetare de către Banca Națională a României, fie că este vorba de reducerea dobânzii de politică monetară fie de diminuarea rezervelor minime obligatorii.
"Dobânda de politică monetară se află la un nivel minim record. Și inflația se află la un nivel minim record, dar prognoza BNR, ca și a noastră, arată că inflația va crește mai târziu în acest an, de aceea reducerea dobânzii nu este recomandată", a declarat, marți, Andrea Schaechter, șeful misiunii FMI pentru România, în cadrul unei teleconferințe referitoare la aprobarea, de către board-ul FMI, a primelor două evaluări ale acordului cu România.
Ea a spus că, pe lângă factorii interni, BNR ar trebui să țină cont în deciziile sale și de volatilitatea la nivel global.
În privința rezervelor minime obligatorii, reprezentantul FMI acceptă faptul că, în România, acestea se află cu mult peste cele din celelalte țări din Uniunea Europeană, dar, din cauza mediului extern, nici reducerea rezervelor nu este recomandată. 'Înțelegem motivația băncii centrale de a reduce, în timp, rezervele minime obligatorii dar, așa cum am punctat și în raport, reducerea trebuie operată gradual, luând în considerare și mediul extern. De fapt, am înțeles că BNR a ținut, deja, cont de aceste aspecte', a mai spus Andrea Schaechter.
Banca Națională a României a decis, în data de 28 martie 2014, menținerea dobânzii de politică monetară la 3,5% pe an și a rezervelor minime obligatorii la 12% pentru pasivele în lei și 18% pentru cele în valută.