www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Misu Negritoiu explica de ce a acceptat sefia ASF: Pietele financiare au ramas mult in urma si trebuie transformate intr-o resursa de dezvoltare

Autor: Bancherul.ro
2014-03-31 19:21

Mișu Negrițoiu, fostul sef al ING Bank, a primit astazi aviz pozitiv din partea Comisiilor de buget, finanțe și economie din Parlament pentru funcția de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), cu 44 voturi "pentru", două "împotrivă" și trei abțineri.


"De ce am optat pentru această poziție? Îmi place proiectul. Candidez pentru un proiect al țării, nu este al meu, este un proiect al nostru. Aceste piețe financiare care au rămas mult în urmă trebuie transformate într-o resursă de dezvoltare. Responsabilitatea noastră este să aducem resurse pentru dezvoltarea României și pentru bunăstarea românilor. Mi se pare un proiect interesant și avem multe de făcut", a declarat Mișu Negrițoiu la audierile din Parlament, citat de Agerpres.


Întrebat de deputatul Andreea Paul (PDL) dacă demisia din funcția de director al ING Bank s-a făcut la cererea grupului ING, în urma unei sesizări a FBI care a anunțat o listă de persoane implicate în falsificarea unor înregistrări financiare pentru a autoriza acțiunile impuse Iranului, el a spus că nu și-a dat demisia și că este încă angajat al ING.


"Nu mi-am dat demisia de la ING. Eu sunt acum președintele ING. Eu sunt angajat ING. Nu am avut un mandat limitat, (...) nu mi-am dat demisia și nu am fost dat afară. Nu am nicio sancțiune. În cazul Iran, eu nu știu dosarul. Dosarul sancțiunilor și înțelegerii pe care Grupul ING l-a avut cu ministerul de Justiție din SUA nu îl știu, nu am fost implicat, nu îmi aparține. Nici nu pot să vorbesc prea multe despre asta. Nu e de competența mea. (...) Problema Iranului și a Grupului ING este o problemă care ține de Amsterdam și nu pot să comentez mai multe despre asta", a spus Negrițoiu.


În privința salariilor de la ASF, el a declarat că nu a venit în instituție pentru salariu.


"Eu nu cred că salariul meu contează, probabil salariul șefului ASF a fost cel mai mult discutat pentru că probabil a fost și politic și profesional nu e un salariu mic, evident, e greu de justificat. Nu am venit aici pentru salariu. Salariile se vor revedea în ASF cu siguranță, dar nici nu pot eu să spun acum cum or să fie, cât o să fie. Dați-mi voie în trei luni, să zicem, să ne uităm la misiunea instituției, la oamenii care realizează această misiune, la activitățile pe care le depun, la performanța pe care o au și cum sunt ei recompensați pentru asta. Nu pot să vă spun cât o să fie salariul meu, nici nu știu în orice caz, nu cred că o să fie cel vehiculat prin presă", a spus Negrițoiu la Palatul Parlamentului.


El a susținut că vrea să restructureze ASF.


"Am în plan să fac o restructurare a instituției, astea sunt așteptările de la mine. Desigur că instituția va fi restructurată, dar o iau de la bază și nu mă interesează persoanele. Persoanele, dacă nu au fost pe competență, dacă nu performează, cred că se vor îndepărta în mod natural, cei care nu fac față nu vor mai fi acolo. (...) Mă interesează reducerile masive cu salariile, reducerea cheltuielilor ASF", a declarat Negrițoiu.


Întrebat despre un articol de lege care să interzică prezența rudelor politicienilor în componența ASF, el a arătat că pot fi făcute lucruri și fără o lege specială.


"Eu cred că în ASF trebuie făcute o serie de lucruri care să elimine conflictele de interese, care să elimine pozițiile exterioare, care să elimine accesul la informații. Sunt multe lucruri de făcut. Eu cred că pot fi făcute lucruri și fără o lege specială și eu nu știu multe instituții, prin care eu am trecut, ca soț și soție să lucreze în aceiași instituție sau rudele. Nu e neapărat o interdicție legală, este una profesională", a mai spus Negrițoiu.


Marți, în cadrul unei ședințe de plen reunit a Camerei Deputaților și Senatului, Mișu Negrițoiu urmează să fie votat în fruntea conducerii Autorității de Supraveghere Financiară.