Standardele de creditare au fost menţinute constante în T4/2013, atât în cazul companiilor, cât şi al populaţiei, se arta in Sondajul BNR privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei, februarie 2014.
Cererea de credite din partea companiilor, precum şi a populaţiei pentru credite de consum s-a majorat, în timp ce în cazul creditelor imobiliare nu a cunoscut modificări semnificative.
Pe termen scurt (T1/2014), băncile prognozează o cerere de finanţare în scădere din partea companiilor şi stabilizarea cererii din partea populaţiei, indiferent de destinaţia creditului (ipotecar sau consum).
Sectorul companiilor nefinanciare
Standardele de creditare s-au menţinut constante în T4/2013, putând semnala încheierea ciclului înăspririlor care a început în prima parte a anului 2013.
Instituţiile de credit anticipează că în T1/2014 nu vor avea loc modificări notabile ale standardelor de creditare, indiferent de tipul creditului.
Termenii creditării s-au menţinut în mare parte neschimbaţi în T4/2013, excepţie făcând spread-ul ratei medii de dobândă a creditului faţă de ROBOR 1M, care a fost relaxat moderat.
Cererea de credite a înregistrat o creştere moderată în T4/2013 la nivel agregat, pe fondul avansului cererii de credite din partea companiilor mari (corporaţii), indiferent de maturitate.
Instituţiile de credit anticipează pentru T1/2014 o reducere semnificativă a cererii de credite la nivel agregat.
Riscurile asociate companiilor, conform percepţiei băncilor, au crescut în T4/2013 pentru majoritatea sectoarelor de activitate.
În opinia instituţiilor de credit, riscul de creditare asociat companiilor clasificate după mărimea acestora este în creştere, cu excepţia corporaţiilor, pentru care acesta s-a menţinut neschimbat.
Sectorul populaţiei
Standardele de creditare au rămas neschimbate în T4/2013, atât în cazul creditelor ipotecare, cât şi al celor de consum.
Pe termen scurt (T1/2014), băncile anticipează
menţinerea constantă a standardelor creditării imobiliare şi o relaxare a condiţiilor de creditare pe segmentul creditelor de consum.
Termenii creditării au înregistrat o relaxare în T4/2013, manifestată prin reducerea spread-ului ratei medii de dobândă a creditului faţă de ROBOR 1M şi a costurilor creditării, altele decât dobânzile, indiferent de tipul creditului.
Cererea de credite s-a menţinut constantă în cazul creditelor pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri şi s-a majorat considerabil pe segmentul creditelor de consum.
Pentru T1/2014, băncile prognozează o cerere de credite constantă, atât pentru creditele imobiliare, cât şi pentru creditele de consum.