Inainte de a lua decizia de a ajuta o ruda sau un prieten sa obtina mai usor un credit de la banca sau alta institutie financiara (IFN), devenind garant pentru respectivul imprumut, trebuie sa fiti constient de riscurile la care va expuneti ulterior.
Concret, trebuie sa stiti ca in cazul in care beneficiarul, adica titularul creditului, cel care a obtinut imprumutul, va avea probleme, la un moment dat, cu rambursarea acestuia si nu va reusi sa-si mai achite ratele, atunci creditorul, banca sau IFN-ul, are dreptul legal sa ceara garantului rambursarea imprumutului.
Fireste ca banca trebuie mai intai sa treaca la executarea silita a titularului creditului, adica sa-i faca poprire pe salariu si pe conturi sau chiar sa treaca la vanzarea bunurilor detinute.
Exista insa cazuri in care creditorul nu poate recupera nimic de la beneficiarul imprumutului, caz in care este nevoita sa ceara garantului plata datoriilor.
Iar daca garantul nu poate, la randul lui, sa achite o datorie prea mare, atunci acesta risca sa fie, la randul sau, executat silit de catre banca.
Problema s-ar putea complica si mai mult, in cazul in care datoria catre banca devine substantial mai mare decat valoarea imprumutului, ca urmare a aplicarii dobanzilor de penalizare, foarte ridicate, pentru intarzierile la rambursarea imprumutului.