Trei milioane de familii din Germania, in insolvabilitate |
Autor: Bancherul.ro 2008-10-24 08:53 |
|
Trei milioane de familii din Germania - adică una din douăsprezece - sunt îndatorate peste posibilităţi şi incapabile să îşi achite cheltuile curente, suma medie datorată fiind de 36.000 de euro, a anunţat Institutul de Statistică din Germania, citat de presa germană.
Problema supraîndatorării populaţiei ocupă spaţii largi în mass-media germană. Site-ul televiziunii ZDF scrie că fiecare a douăsprezecea gospodărie este prinsă în "capcana datoriilor". Astfel, trei milioane de gospodării sunt îndatorate peste posibilităţi - dublu faţă de anii '90, iar alte 1,2 milioane sunt ameninţate de insolvabilitate.
Institutul Naţional de Statistică al Germaniei a identificat trei cauze principale care stau la baza fenomenului: şomajul (30%), divorţurile sau moartea partenerului (14%) şi problemele de sănătate (10%).
Aproape jumătate (44%) dintre oamenii care trăiesc singuri nu îşi pot plăti datoriile, iar categoria de vârstă care are cele mai mari probleme financiare este cea de 35-45 de ani, cu peste 30 de procente. Tinerii cu vârste sub 25 de ani au în principal datorii la companiile de telefonie mobilă şi fixă.
În medie, datoriile se ridică la 23.000 de euro pe persoană (sau 36.000 dacă se calculează şi datoriile pentru imobiliare), în timp ce 56% dintre cei îndatoraţi câştigă numai 900 de euro pe lună, potrivit Institutului de Satistică.
"Fenomenul nu se rezumă numai la categoriile defavorizate, ci la toate nivelurile societăţii", a avertizat Roderich Egeler, preşedintele Institutului de Statistică, citat de Frankfurter Allgemeine Zeitung.
În 2007 s-au prezentat în faţa tribunalelor peste 100.000 de oameni care cereau să le fie ridicată obligativitatea de plată. Din 1999, persoanele fizice cu datorii pot deschide în instanţa germană o procedură de insolvabilitate prin care să solicite ştergerea datoriilor din motive de incapacitate de plată. Procedura este însă deosebit de complexă şi poate dura până la şase ani, timp în care persoana în cauză primeşte bani pentru a trăi la limita subzistenţei.
Nici în sectorul privat lucrurile nu stau mai bine, scrie Sueddeutsche Zeitung. Pentru 2009 se prognozează, pentru prima oară în ultimii cinci ani, o creştere a numărului de companii insolvabile. Anul următor vor da faliment peste 30.000 de firme, arată cotidianul german, care citează datele Institutului de Statistică.
Berliner Zeitung oferă şi o posibilă explicaţie pentru numărul mare de familii care sunt în incapacitate de a-şi plăti datoriile. Potrivit unui studiu al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Germania este ţara cu cea mai accentuată creştere a numărului celor afectaţi de sărăcie şi cu cea mai inegală distribuţie a veniturilor în perioada 2000-2005.
Creşterea la 16% a celor care sunt afectaţi de sărăcie (adică cei care au un venit lunar mai mic decât jumătate din salariul minim pe economie) au dus la polarizarea societăţii şi la adâncirea prăpastiei dintre cei săraci şi cei bogaţi, ale căror venituri au crescut nejustificat de mult.
OCDE consideră că principala cauză este şomajul, în Germania existând cu 50% mai multe gospodării cu cel puţin un şomer decât în restul ţărilor OCDE. Rata crescută a şomajului este cauzată de protecţionismul social excesiv. Şomerii se bucură, prin intemediul programului Hartz IV, de ajutor social şi o serie de alte facilităţi extrem de confortabile, elemente care nu încurajează şomerii să îşi caute un loc de muncă.
Mai multe sindicate au cerut Guvernului german un plan de acţiune împotriva sărăciei: "Oamenii se întreabă de ce se poate face rost de 500 de miliarde de euro pentru salvarea unor bănci, iar pentru demararea unui program eficient pentru combatarea sărăciei nu există niciodată fonduri sau disponibilitate", au atras atenţia liderii sindicali, citaţi de Berliner Zeitung.
|
|