Dupa o pierdere uriasa, de 1,2 miliarde lei in 2012 (276 milioane euro), BCR a renascut din cenusa anul trecut: a reusit un profit de 591 milioane lei (133 milioane euro), mai mare decat a intregului sistem bancar romanesc, de 111 milioane euro, dupa o restructurare rapida a operatiunilor, soldata cu inchiderea a 60 de unitati si reducerea cu 1.500 de persoane a numarului de angajati.
Totusi, spune Andreas Treichl, seful Erste Bank, „BCR este mai putin performanta decat sectorul bancar din Romania in ansamblu, spre deosebire de Croatia, de exemplu, unde subsidiara Erste Bank de acolo are o performanta mai buna, si totusi avem pierderi”.
Desi activitatea BCR s-a imbunatatit „dramatic” anul trecut, inca mai mare mult de lucru pentru a deveni si mai performanta si a-si imbunatati si mai mult calitatea serviciilor. Treichl a precizat ca restructurarea retelei de unitati a BCR s-a incheiat, iar 95% din portofoliul problematic de credite a fost deja curatat.
Andreas Gottschling, noul responsabil cu riscul la Erste Bank, a precizat ca volumul ridicat de neperformante din portofoliul BCR sunt o mostenire istorica, credite acordate de banca inainte de a fi privatizata, in 2005, "niste scheme cu finantari incrucisate intre companii si persoane fizice".
El a mai precizat ca anul trecut BCR a vandut catre firme de recuperare credite neperformante in valoare totala de 210 milioane euro, din care 175 de milioane in ultimul trimestru al anului.
Banca nu are de gand sa mai inchida unitati si are planuri ambitioase pentru acest an, precum revnirea la o cota de piata de 20% din volumul de noi credite, ceea ce presupune o majorare de cel putin 20% a volumului de noi credite de consum, conform prezentarii bancii-mama din Viena, Erste Group. (Vezi aici prezentarea Erste Bank)
Provizioanele au scazut cu 47%
BCR a reusit anul trecut sa-si reduca substantial, cu 47,6%, provizioanele aferente creditelor neperformante, respectiv 351 milioane euro, de la 737 la 386 milioane euro, in timp ce rata creditelor neperformante a crescut de la 28,3% la 30,6%, pe fondul reducerii volumului de credite cu 12% iar a activelor cu 8,9%.
Totusi, stocul de credite neperformante a scazut pentru al doilea trimestru consecutiv, precizeaza banca, iar rata de acoperire a neperformantelor a crescut la 64,1%.
Stornarea impozitului amanat a avut o contributie importanta la profit
La rezultatul bun a contribuit si venitul din stornarea impozitului amanat (deferred tax liability), care s-a ridicat la 127,7 milioane euro.
Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor din BNR, spune ca profitul bancilor inregistrat anul trecut este „mai mult un profit financiar”, fiind determinat exclusiv de stornarea impozitului amanat, ca urmare a precizarilor date de Ministerul Finantelor in primavara anului trecut.
Despre ce este vorba: atunci cand s-a trecut de la RAS la IFRS, diferenta de provizioane fiind considerata filtru, pentru aceasta s-a calculat un impozit pe profit, care a fost inregistrat pe costuri dar nu s-a platit. S-a inregistrat intr-un cont de decontari privind impozitul amanat, urmand ca efectiv sa se plateasca la bugetul de stat atunci cand sumele respective, reflectate in rezerve, ar fi fost utilizate.
Finantele au venit cu precizarea si au spus ca simpla reflectare in rezerve a sumelor respective nu reprezinta utilizare, ca atare se storneaza prin inregistrarea pe venituri a sumelor respective, in jur de 400 de milioane de euro in total.
Insa in noiembrie si decembrie, bancile au inregistrat pidereri suplimentare determinate exclusiv de provizioanele inregistrate ca urmare a verificarii BNR privind restructurarea creditelor, astfel ca rezultatul a scazut la 111 milioane euro net. (Vezi aici detalii despre sectorul bancar prezentate de Nicolae Cinteza)
Erte Bank precizeaza insa ca BCR a facut profit net, atat in trimestrul 3 cat si in trimestrul 4, chiar si dupa excluderea efectelor stornarii impozitului amanat. Cum a reusit acest lucru?
Veniturile din comisioane, in crestere cu 20%
BCR a reusit sa obtina venituri in crestere cu 20% din comisioane, ponderea acestora in totalul venitului operational crescand la 19%, in timp ce veniturile din dobanzi au stagnat (0,3%), din cauza reducerii nivelului dobanzilor din piata, odata cu relaxarea politicii monetare a BNR.
BCR a reusit insa sa compenseze reducerea dobanzilor prin cresterea marjei (diferenta dintre dobanda la credite si depozite) la 4,91%, odata cu reducerea puternica a dobanzilor la depozite.
BCR a inchis 60 de unitati si a redus personalul cu 1.500 de persoane
BCR si-a redus costurile operationale cu 11,7% in 2013, sau cu 5,2% dupa excluderea costurilor cu restructurarea inregistrate in 2012, reusind sa-si imbunatateasca raportul cost-venit la 40,6%, de la 46,6% in 2012.
Numarul angajatilor a fost redus cu 17%, sau 1.500 de persoane, la aproximativ 7.300 de salariati in total pe grup. De asemenea, banca a inchis 60 de unitati in 2013, ajungand la un total de 563 de unitati la finalul anului.
Vezi aici alte detalii privind rezultatele BCR