Economistii bancilor apreciaza ca ruperea aliantei USL si formarea unui nou guvern nu va afecta prea mult cursul valutar, ce s-ar putea deprecia la cel mult 4,55 lei, si nu va produce turbulente pe piata financiara, intrucat este de asteptat o tranzitie lina la urmatorul guvern si mentinerea acestuia pana la alegerile prezidentiale din noiembrie.
Astazi, cursul a ramas aproape neschimbat, urcand cu doar 0,29 bani, de la 4,5173 lei/1 euro ieri la 4,5144 lei/1 euro conform datelor BNR. Pe de alta parte, exista tot mai mari sanse pentru intreruperea acordului cu FMI, mai ales dupa declaratiile de astazi ale presedintelui Basescu, care a impus o noua conditie pentru semnarea acordului, si anume renuntarea la „electorata”, programul guvernului de reducere a ratelor platite de cei cu venituri mici la creditele bancare.
„După cum stau lucrurile în prezent, există șanse destul de bune pentru o tranziție lină la următorul guvern și de aceea nu ne așteptăm la turbulențe pe piața financiară, în afară poate de o posibilă creștere temporară a volatilității pe termen foarte scurt (în special dacă vor exista dificultăți în formarea guvernului sau negocierile cu etnicii maghiari eșuează). Ne menținem deocamdată prognoza de curs EURRON la 4,5 și pe cea de randament la obligațiunile de stat pe cinci ani la 4,8% pentru finele acestui an”, se arata intr-o nota a economistilor BCR.
Ei apreciaza ca un guvern remaniat condus tot de Premierul Ponta are putea continua cel puțin până la alegerile prezidențiale programate pentru începutul lunii noiembrie.
„Cu toate că nu este nici locul și nici momentul de a face speculații, echilibrul puterilor s-ar putea schimba spre finele acestui an, dacă următorul președinte va proveni din rândurile opoziției. Între timp, nu excludem posibilitatea unei intensificări a luptei politice pe măsură ce ne apropiem de alegerile prezidențiale, în condițiile în care liberalii au preluat acum frâiele opoziției. Totuși, șansele ca vreo moțiune de cenzură să treacă în Parlament sunt reduse”, apreciaza BCR.
Ei noteaza ca "in vederea asigurării majorității în Parlament, social-democrații vor trebui să strângă rândurile alături de partenerii rămași din fosta alianță, Partidul Conservator (PC) și Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR), căutând să atragă sprijin parlamentar suplimentar din partea minorităților altele decât cea maghiară și a minorității maghiare (UDMR).
Dacă tentativa social-democraților se va dovedi de succes, atunci noua majoritate va deține 55% din numărul total al membrilor Parlamentului. Este important de menționat faptul că ‘independenții’, în marea lor majoritate parlamentari plecați din rândurile opoziției, vor acorda cel mai probabil susținere celui de al treilea cabinet Ponta."
ING: Riscurile incetarii acordului cu FMI par tot mai ridicate
Potrivit economistilor ING, „un guvern condus de socialisti ar putea fi mai predispus spre experimente fiscale (precum creditul fiscal acordat persoanelor indatorate care au venituri sub medie), mai ales in conditiile in care riscurile unei incetari a acordului de finantare cu FMI/Comisia Europeana/Banca Mondiala par tot mai ridicate."
Hidroelectrica a reintrat in insolventa ieri si pare aproape sigur ca executivul va rata listarea companiei pe 30 iunie, una din tintele-cheie agreate cu FMI in cadrul actualului acord, mai noteaza economistii ING.