Recent, odata cu scandalul salariilor nesimtite de la Autoritatea de Supraveghere Financiara, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isarescu, a fost intrebat, din nou, care este salariul acestuia, intrucat, de cativa ani, acesta prefera sa nu-l publice in declaratia de avere. Si asta in ciuda faptului ca BNR este o institutie publica, si nu una privata.
Vasilescu a raspus ca salariul lui Isarescu este "in jur de" 10.000 de euro lunar, si "aproximativ" 12.000 de euro lunar, cu tot cu sporuri, declaratii care nu au facut altceva decat sa starneasca, cum este si firesc, neincrederea presei si sentimentul ca BNR nu este o institutie transparenta.
Mai ales ca salariile sefilor tuturor marilor banci centrale ale lumii isi publica salariile lunare.
Mario Draghi, seful BCE, are salariu de 31.520 de euro lunar
Astfel, preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a încasat anul trecut 378.240 de euro (518.264 dolari), de peste două ori mai mult decât suma de 201.700 de dolari pe care o va primi anual preşedintele Rezervei Federale (Fed) americane, Janet Yellen, transmite Bloomberg.
Salariul lui Draghi a crescut cu 1,1% faţă de anul precedent, a anunţat joi BCE.
Vicepreşedintele BCE Vitor Constancio a încasat 324.216 euro, iar Joerg Asmussen, Benoit Coeure şi Peter Praet, membri în consiliul director, au câştigat 270.168 de euro. Yves Mersch, cel mai recent membru al board-ului, a primit 281.833 de euro.
Salariul lui Draghi este mai mare decât cel al guvernatorului Băncii Japoniei, Haruhiko Kuroda, de 24 de milioane de yeni (235.400 dolari), dar este cu mult sub remuneraţia şefului Băncii Angliei, Mark Carneyh, în valoare de 874.000 de lire sterline (1,46 milioane dolari). Câştigul lui Carney este format din salariu, locuinţă şi alocaţii în numerar.