BNR a cerut bancilor sa elimine cazurile in care un client retrage mai putin bani decat a depus dintr-un depozit, iar presa a facut niste calcule din care rezulta ca la unele banci mari, precum BCR, Raiffeisen sau UniCredit, cei care au un depozit pe trei luni ajung sa retraga o suma mai mica de bani decat au depus, din cauza comisioanelor de administrare a contului si de retragere a banilor de la ghiseu.
De aceea, am analizat ofertele de depozite la trei luni ale primelor 10 banci romanesti, precum si comisioanele aferente unui cont curent, pentru a vedea despre ce este vorba.
Mai intai, am observat ca unele banci mari (BCR, Raiffeisen, UniCredit, ING, Bancpost) au redus dobanzile la depozitele in lei pana la niveluri de 2,5% pe an, in timp ce concurentele lor, BRD, BT, CEC, Volksbank si Alpha Bank au dobanzi cu 1 punct mai mare, in jur de 3,5% sau chiar 4% in cazul Volksbank.
Pe de alta parte, in ceea ce priveste costurile unui cont curent, acestea sunt aproape identice in ceea ce priveste comisionul de retragere a banilor de la ghiseu: 0,5% din suma retrasa.
Diferente substantiale exista la comisionul lunar de administrare a contului curent, care este 0 la o singura banca, Banca Transilvania (BT) si ajunge la 7,5 lei in cazul UniCredit. In medie, acest comision este de 3 lei lunar.
In cazul retragerii banilor cu un card, la ATM-ul bancii, comisionul se injumatateste (0,2%) sau chiar se anuleaza, la BT, ING si Volksbank.
Conform calculelor noaste si subliniate si in presa, daca cineva isi deschide un cont curent si un depozit la trei luni si depune in acesta 1.000 de lei, la scadenta va retrage, de la ghiseu. mai putini bani, din cauza comisioanelor pentru contul curent. Cu exceptia unei singure banci: BT. Daca banii se retrag de pe un card, alte doua banci, Volksbank si Alpha Bank, ofera propriilor clienti castiguri minime.
Insa acest calcul, de asociere a comisioanelor la cont cu dobanda la depozite, nu este corect din perspectiva costului real al unui depozit. Din simplul motiv ca un cont bancar nu este folosit doar pentru a retrage bani dintr-un depozit, ci si pentru alte servicii oferite de banci, precum utilizarea unui card, internet banking, plati, servicii platite din acelasi comision lunar.
Cu alte cuvinte, cineva care are deja un cont bancar si vrea sa-si faca un depozit, nu va trebui sa-si deschisa un cont, asadar nu va avea cheltuieli in plus cu respectivul depozit. Iar daca facem astfel calculul, eliminand comisionul de administare a unui cont, vedem ca la toate primele 10 banci, cu exceptia uneia, ING, un depozit in lei pe 3 luni aduce castiguri.