Șeful Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF), Klaus Regling (foto), și-a exprimat încrederea că situația băncilor din Spania, Portugalia, Cipru, Grecia și Irlanda este bună și nu vor exista surprize la testele de stres ce vor fi derulate în acest an de Banca Central Europeană (BCE), transmite Reuters, citata de Agerpres.
Într-un interviu apărut luni în publicația germană 'Sueddeutsche Zeitung', șeful ESM a afirmat că cele cinci țări au beneficiat de creșterea exporturilor și revenirea pe creștere a economiei, dar este importantă continuarea reformelor.
'Băncile din statele care au primit asistență financiară internațională sunt în stare destul de bună. Mă aștept să nu există nici o surpriză de proporții în Spania, Portugalia și Cipru. La fel și în cazul Greciei și Irlandei', a declarat Klaus Regling.
Săptămâna trecută, președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a avertizat că băncile care vor înregistra rezultate foarte slabe la testele de stres care vor fi derulate în acest an de BCE vor fi închise.
BCE va prelua activitatea de supervizare bancară în zona euro începând din luna noiembrie și, înainte de asta, va evalua starea de sănătate a celor mai mari 130 de bănci din zona euro printr-o analiză amănunțită a calității activelor lor.
'Sunt foarte mulțumit de ceea ce a spus Daniele Nouy, că dacă există bănci într-o situație proastă trebuie să le închidem', a afirmat Jeroen Dijsselbloem, care este și ministru de Finanțe al Olandei.
Parlamentul European a aprobat, luna trecută, numirea franțuzoaicei Daniele Nouy în funcția de președinte al noii Agenții de Supervizare Bancară. Daniele Nouy, în vârstă de 63 de ani, va avea la dispoziție un an pentru a ajuta la construirea de la bază a instituției și pentru a fi gata să-și asume atribuțiile de supervizare a băncilor.
Dijsselbloem a subliniat că este important pentru zona euro să-și pună în ordine rapid băncile deoarece acesta sunt cruciale pentru relansarea economică a blocului comunitar, adăugând însă că instituțiile financiare au început deja să ia măsuri fără a aștepta rezultatele testelor de stres. 'Nu știu care vor fi rezultatele testelor însă o bancă înțeleaptă nu va aștepta să vadă care sunt rezultatele. Ea se va gândi cum poate soluționa proactiv problemele și cred că acest lucru se întâmplă deja în momentul de față', a spus Dijsselbloem.
Analiza calității activelor băncilor face parte din pregătirile pentru punerea la punct a uniunii bancare, care potrivit factorilor de decizie va debloca creditul și va stimula creșterea economică. De asemenea, uniunea bancară presupune și un mecanism pentru închiderea băncilor cu probleme și înființarea unui fond comun pentru acoperirea costurilor apărute ca urmare a lichidării băncilor cu probleme. Însă finalizarea uniunii bancare depinde de ajungerea la un acord între Parlamentul European și guvernele din zona euro cu privire la cine va decide dacă o bancă trebuie închisă și cine va suporta nota de plată.
Închiderea băncilor cu probleme ar urma să fie finanțată cu contribuții de la băncile care operează în zona euro, contribuții care în zece ani ar urma să ajungă la capacitate maximă de 55 de miliarde de euro. Dijsselbloem susține că 55 de miliarde de euro este o rezervă suficientă, având în vedere că mai înainte ca fondul să plătească pentru închiderea unei bănci, acționarii, deținătorii de obligațiuni și marii deponenți ai băncii vor pierde și ei bani.