Institutul National de Statistică a anuntat astazi o crestere a PIB-ului Romaniei cu 1,7% in trimestrul 4 al anului trecut si cu 3,5% pe intreg anul 2013, semnificativ peste estimarile economistilor, care se asteptau la un avans trimestrial de doar 0,3% si o crestere anuala cu aproape un punct mai mica, de numai 2,6%.
Injectia masiva de bani in economie de catre Ministerul Finantelor, in ultima luna a anului, precum si cresterea consumului, au fost principalele elemente care au contribuit la surpriza placuta venita de la statistica, apreciaza economistul Eugen Sinca, de la BCR.
Cresterea economica din ultimul trimestru a fost stimulata de majorarea puternica a cheltuielilor guvernamentale, intrucat guvernul a injectat in economie in luna decembrie lichiditati in valoare de 23,4 miliarde lei, fata de o medie lunara de 17,5 miliarde in primele 11 luni, precizeaza acesta. Lichiditate reflectata si in depozitele companiilor, care au avansat cu 11,1% in decembrie si cu 22,3% pe intreg anul.
In plus, exporturile si agricultura au ramas solide in ultimul trimestru iar consumul populatiei s-a revigorat in decembrie, cand vanzarile de retail au crescut cu 4,8% fata de anul precedent in termeni ajustati sezonieri.
Dar in ciuda cresterii peste asteptari in 2013, economia Romaniei sufera de o cerere interna slaba, ce are nevoie de stimuli, apreciaza economistul BCR. Mai ales ca PIB-ul de anul trecut a fost sustinut de o recolta agricola exceptionala, putin probabil sa se repete in acest an, si de avansul cu peste 10% a expoturilor.
In aceste conditii, prognoza BCR pentru cresterea economica din 2014 este de doar 2,3%. Banca estimeaza, in acelasi timp, un curs valutar stabil in acest an, de 4,5 lei pentru un euro in decembrie 2014, insa nu exclude reprize de volatilitate cu apreciere spre 4,4 si depreciere la 4,7 lei.