www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Millennium Bank: Vanzarea subsidiarei din Romania nu are un impact "interesant" asupra activelor grupului, din cauza dimensiunii reduse

Autor: Bancherul.ro
2014-02-07 17:23

Miguel Braganca, Chief Financial Officer la Banco Comercial Portugues, spune ca subsidiara din Romania, Millennium Bank, scoasa la vanzare, nu va avea un impact "interesant" asupra activelor ponderate la risc si capitalului grupului portughez, din cauza dimensiunii sale reduse si a cotei de piata relativ mica.


Intrebat de catre un analist, in cadrul conferintei  prilejuita de anuntarea rezultatelor anuale pe 2013, cu cat s-ar putea reduce volumul de active ponderate la risc ale grupului in urma deconsolidarii afacerii din Romania, Braganca a spus: "Romania este o tara interesanta din perspectiva macroeconomica in prezent, iar piata bancara este interesanta in privinta consolidarilor, intrucat exista multe banci mici in Romania".


"Pe de alta parte, banca nu este atat de interesanta, din cauza dimensiunii reduse a activelor si a cotei mici de piata. Asa incat, ne asteptam ca deconsolidarea afacerii din Romania sa aiba un usor efect pozitiv asupra volumului de active ponderate la risc, dar nimic mai mult", a adaugat el.


Erik Burns, purtatorul de cuvant al Millennium BCP, a confirmat, intr-un e-mail transmis Bancherul.ro, ceea ce a vrut sa spuna CFO-ul bancii, si anume ca preconizata vanzare a subsidiarei din Romania nu va avea un impact semnificativ asupra capitalului sau solvabilitatii grupului portughez, datorita ponderii relativ scazute a activelor bancii romanesti in activele totale ale grupului.


Burns adauga ca "presedintele grupului, Nuno Amando, a declarat luni, in cadrul conferintei de prezentare a rezultatelor anuale, ca s-au primit scrisori de interes pentru subsidiara din Romania, pentru ca se stie ca este de vanzare.


Nuno Amando a precizat insa ca banca nu se grabeste sa incheie tranzactia de vanzare, intrucat in acordul incheiat cu autoritatile in vederea rambursarii ajutorului de stat primit pentru a fi salvata de la faliment, banca trebuie vanduta pana la finalul lui 2015, a mai adaugat Burns.


Primele informatii publice privind retragerea bancii portugheze din Romania au aparut in vara anului trecut, cand presa a relatat ca banca urmeaza sa fie vanduta, iar daca nu se va gasi un cumparator, atunci va recurge doar la vanzarea activelor si inchiderea unitatilor, asa cum au procedat si alte banci, precum RBS si Citi.


Milennium Bank, in al 6-lea an de pierderi in Romania


Millennium Bank nu a reusit sa ajunga pe profit nici in 2013, al 6-lea an de la lansarea operatiunilor green-field in Romania, in octombrie 2007, dupa ce a pierdut licitatia pentru privatizarea BCR. Banca a raportat pentru anul trecut pierderi nete de 5,9 milioane euro, dupa ce in prima jumatate a anului reusise sa le reduca la doar 3,5 milioane euro, fata de 6,5 milioane euro in aceeasi perioada din 2012, la finalul caruia pierderile totale au fost de 24,1 milioane euro.


De-a lungul activitatii de 6 ani in Romania, banca a inregistrat pierderi in fiecare an.


Banca portugheza face insa eforturi pentru a ajunge pe break-even in acest an, intrucat are de gand sa vanda operatiunile din Romania, banca fiind scoasa oficial la vanzare. Intrebarea este, asadar, cine va risca sa preia o banca ale carei performante sunt, inca, pe teritoriu negativ?


Vezi aici alte detalii