Initiativa Viena 2 (Vienna 2 Initiative), grupul care reuneste reprezentantii FMI, BERD, ai bancilor centrale si bancilor comerciale internationale cu risc sistemic, s-a reunit in 13 ianuarie la Viena, intr-o sedinta prezidata de Raiffeisen Bank, pentru a stabili prioritatile pentru 2014.
Principala concluzie la care s-a ajuns este ca retragerea finantarilor bancilor-mama, creditele neperformante si reducerea stimulilor financiari ai bancilor centrale prezinta in continuare riscuri considerabile pentru revenirea creditarii in tarile din Estul Europei.
S-a decis ca in continuare sa se monitorizeze atent procesul de deleveraging (reducerea expunerilor bancilor) și tendințele creditarii in tarile din Europa Centrala si de Sud-Est.
“Retragerea finanțărilor transfrontaliere, problemele create de criză, cum ar fi nivelul ridicat al împrumuturilor neperformante (NPL) și perspectiva de înăsprire a condițiilor de finanțare, in urma reducerii treptate a masurilor neconventionale de politică monetară derulate de bancile centrale din economiile avansate, pot prezenta un risc considerabil de revenire a creditarii si cresterii economice din regiune”, se arata intr-un comunicat al Initiativei Viena.
Comitetul de coordonare a Initiativei va continua să monitorizeze îndeaproape, la fața locului, orice riscuri sistemice, intr-un stadiu incipient, in cadrul studiilor “Deleveraging and Credit Monitor” si “Bank Lending Survey”.
S-a decis, de asemenea, abordarea problemei critice a creditelor neperformante, printr-un efort coordonat al mai multor părți interesate. “Nivelurile creditelor neperformante din multe țări din această regiune sunt destul de ridicate și încă în creștere. Acest lucru împiedică creșterea creditării și redresarea economică. Inițiativa va angaja băncile, autoritățile de reglementare și instituțiile financiare internaționale pentru a se crea stimulente in vederea initierii unor solutii de rezolvare rapida si corecta a creditelor neperformante în 2014 și pentru a realiza planuri de acțiune comune ale tarilor în acest domeniu”, se arata in comunicat.
S-a mai decis, de asemenea, luarea unor masuri pentru stimularea creditarii și reducere a riscurilor, cu scopul cresterii volumului de imprumuturi, în contextul percepției de risc mai ridicat din regiune. Un grup de lucru a fost format pentru a evalua schemele existente de stimulare a creditarii și care să vină cu propuneri concrete pentru a îmbunătăți eficienta acestor scheme de creditare.
Este nevoie si de dezvoltarea mai rapida a surselor de finanțare locale. Renuntarea la modelul bazat pe dependenta de finanțarea transfrontalieră necesită o mai mare și mai rapida diversificare a surselor de finanțare locale. Dezvoltarea piețelor de capital in moneda locala este de o importanță deosebită. De aceea, trebuie accelerat progresul în acest domeniu, pentru a ajuta la cresterea creditarii și relansarea economiei. Institutiile financiare care fac parte din Inițiativa de la Viena pot sprijini în mod activ acest proces, se mai arata in comunicat.
Uniunea Bancara Europeana trebuie sa includa toate statele membre
Pe de alta parte, membrii Iniţiativei "Viena 2" propun ca Uniunea Bancară Europeană să includă toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) şi să acorde o atenţie sporită regiunii Europei de Sud-Est (ESE).
"Având în vedere importanţa sistemică pe care băncile din zona euro o au în ţările din această regiune şi faptul că majoritatea statelor în cauză se află, deja, în procesul de aderare la Uniunea Europeană, este esential să fie dezvoltat un cadru de coordonare între ţările din ESE care nu sunt membre UE şi noile autorităţi europene de supraveghere şi rezoluţie.
În acelaşi timp, operaţionalizarea Uniunii Bancare, inclusiv Mecanismul Unic de Supraveghere, cel de rezoluţie bancară şi sistemul de protecţie, necesită atenţie continuă pentru ţările non-euro. Iniţiativa Viena 2 se angajează să ofere consultanţă şi susţinere activă a acestui proces, recunoscând, totodată, importanţa unei realizări cât mai rapide a Uniunii Bancare", se mai arata in comunicat.