Christine Lagarde, sefa FMI, apreciaza ca 2014 va fi anul iesirii din criza, un an de cotitura in care cei 7 ani de recesiune vor fi urmati de alti 7 de crestere economica. Ea considera ca aceasta speranta nu este o simpla iluzie (wishful thinking), insa nu se va intampla de la sine, fara eforturi substantiale de reforme politice.
Pe de alta parte, Lagarde spune ca ne-ar putea pandi un alt pericol, si anume cel al deflatiei, care s-ar putea dovedi dezastruos pentru economie.
Christine Lagarde: “Anul 2014 va fi o piatră de hotar în multe privinte. Acesta va marca o suta de ani de la începutul Primului Război Mondial, a 70-a aniversare a conferintei de la Bretton Woods, in urma careia s-a infiintat FMI, precum si 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului.
Acest an va marca, de asemenea, a 7-a aniversare a inceputului turbulentelor de pe pietele financiare, care s-au transformat repede în cea mai mare criza economică mondială de la Marea Depresiune.
Această criză încă persistă. Cu toate acestea, optimismul este în aer: suntem inca afectati de efectele crizei, dar orizontul este mai luminos. Marea mea sperantă este că 2014 se va dovedi important într-un alt mod - anul în care "sapte ani slabi" din punct de vedere economic se vor transforma in "sapte ani puternici".
Este aceasta o iluzie? Nu, dar nu va veni de la sine. Depasirea crizei necesita in continuare un efort politic sustinut si substantial, coordonare si o combinatie potrivită de politici.
Cresterea economica s-a consolidat în a doua jumătate a anului 2013 si ar trebui să se consolideze si mai mult în 2014, în principal datorită cresterii economiilor avansate.
Cu toate acestea, cresterea economică mondială este încă blocata într-o treapta de viteză redusă. Acesta rămâne sub potentialul său, pe care noi il apreciem în jur de 4%.
Acest lucru înseamnă că lumea ar putea crea mai multe locuri de muncă, înainte de a trebui să ne facem griji ca duhul inflatiei la nivel mondial va iesi din sticla.
Dar chiar si pentru economiile avansate, perspectivele sunt în continuare supuse unor riscuri semnificative. Intrucat inflatia este cu mult sub tintele multor bănci centrale, apreciem ca sunt riscuri in crestere in privinta deflatiei, care s-ar putea dovedi dezastruoasa pentru revenirea economica. Dacă inflatia este duhul din sticla, atunci deflatia este căpcăunul cu care ar trebui sa ne luptam serios”.
Vezi aici declaratia completa, in limba engleza: The Global Economy in 2014: This crisis still lingers. Yet, optimism is in the air (Christine Lagarde, Managing Director, IMF)