Intrebat daca leul se va deprecia in urma reducerii rezervelor minime obligatorii in lei de la 15% la 12%, prin care bancile vor primi inapoi lichiditati de 4 miliarde de lei, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat astazi, in cadrul briefing-ului de presa, ca “in mod normal, asa ar trebi sa se intample. Eu ma tem ca nu se va intampla”.
Mugur Isarescu: “Si nu am folosit cuvantul “ma tem” aiurea, ci cu un subinteles. Utilizarea excesiva a cuvantului “depreciere” trebuie interpretata putin: de la 4,45 lei/euro, nivelul cu care se obisnuise publicul ca ar fi fost unn nivel dorit, preferat, vizualizat in televizor, la 4,50 lei per euro (cat este acum) este o depreciere de 1%. Pai pana si in timpul etalonului aur o modificare de 1% era absolut normala. In aceasta limita de plus/minus 1% se misca orice sistem cu cursul de schimb ca sa-si faca datoria minima. Acum ca nu mai avem nici etalonul aur nici sistemul Bretton Woods, volatilitatile pot sa fie mult mai mari. Deci m-as feri sa folosesc cuvantul depreciere.
Dar, in sfarsit, pentru ca nu este o evolutie de apreciere, este de depreciere, acesta este cuvantul, il lasam. Oricum, fara sa semnific niciun nivel de interventie sau de alta natura, intre 4,40 lei/euro si 4,50 sunt 2%, cu mult sub 5%, zona de echilibru pe care candva aceasta institutie a incercat sa o defineasca si pe care o reconfirm acum. Practic as spune ca nici nu ar trebui sa ne uitam la asemenea modificari de curs, ele sunt normale, sunt de natura sa bonifice sau sa penalizeze anumite miscari, sa incurajeze sau sa descurajeze, intr-un cuvant sa lasam cursul sa-si faca datoria, intrucat el are un rol economic si e bine sa-si faca datoria.
Referitor la punerea de lichiditati in valuta suplimentare, cam 500 de milioane de euro se elibereaza prin reducerea de la 20% la 18% a rezervei minime in valuta, nici nu putem sa discutam ca asta ar duce la deprecierea leului, dimpotriva, ar trebui sa spunem cam asa: se micsoreaza eventuale presiuni asupra leului. Bancile daca nu vor sa trimita banii acestia la bancile-mama in exterior, ce vor face cu ei? Se vor apuca sa dea credite in valuta, ceea ce e mai putin probabil, sau se vor apuca sa vanda aceasta valuta pe piata valutara, si atunci pericolul este sa se aprecieze cursul, nu sa se deprecieze. Deci pe aceasta o excludem.
La rezerva in lei, a fost un exces de lichiditate cam de 6 miliarde lei, dupa data de 24 (de cand se aplica reducerea rezervelor) se poate mari sau dimpotriva, dar poate ca acum bancile vor gandi mai bine, isi vor schimba judecatile cu privire la ce sa faca cu leii, deci eu nu vad un pericol iminent de depreciere semnificativa, ca sa folosesc un alt cuvant, a leului, adica ceva care sa prezinte vreo importanta.”
In jur de 4 miliarde lei se vor elibera prin reducerea rezervelor la lei, a precizat Isarescu.