Raiffeisen Bank a confirmat astazi ca a primit oferte pentru preluarea subsidiarelor sale din Ungaria si Ucraina, insa nu a precizat numele bancilor dispuse sa le cumpere. “Banca a primit oferte pentru cumpararea subsidiarelor din Ungaria si Ucraina, aflate in prezent in analiza, astfel ca nu putem spune mai multe”, a declarat un purtator de cuvant al Raiffeisen, citat de publicatia maghiara Portfolio.
Presa ungara a relatat ca vanzarea Raiffeisen Ungaria este iminenta, o decizie urmand a fi luata chiar in cursul zilei de astazi.
Se pare ca printre cei doritori sa puna mana pe banca austriaca este si unul dintre mogulii din Ungaria, Istvan Torocskei, care lucreaza si in guvernul condus de nationalistul Viktor Orban, dar este si proprietarul unei banci detinute impreuna cu statul maghiar.
Este vorba de Szechenyi Bank, o mica banca ungara partial detinută de stat, din vara anului trecut, si controlata de Istvan Torocskei, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri unguri, care este si directorul executiv al Agentiei de gestionare a datoriei publice (AKK), un fel de „Tom Bugetel” ungur, s-a oferit sa cumpere subsidiara Raiffeisen Bank din Ungaria, a 5-a mare banca din aceasta tara, care suferise pierderi in prima jumatate a anului precedent, a relatat presa din tara vecina, citata de Reuters.
Szechenyi Bank are active totale de doar 89 milioane dolari, fata de cele 6,2 miliarde euro ale Raiffeisen Bank Ungaria. Din aceasta perspectiva o astfel de tranzactie pare putin probabila, chiar daca in aceasta este implicata un "mogul" local.
Raiffeisen Bank, a doua mare banca din regiunea Europei Centrale si de Est, si-a anuntat intentia de a se retrage de pe unele piete, inclusiv din Ungaria, unde a suferit pierderi de 63 de milioane de euro in prima jumatate a anului trecut, pierderi ce ar putea creste odata cu implementarea de catre guvernul de la Budapesta a unor masuri populiste pentru a ajuta populatia cu credite in valuta prin transformarea acestora in forinti, la un curs mult mai mic decat in prezent. Vezi aici detalii
Analist: Ungaria vrea să reducă la zero valoarea subsidiarelor băncilor străine, pentru a fi preluate de unguri
De sectorul bancar ungar se preocupă acum direct premierul Viktor Orban, care vrea o nouă reformă pe piaţa creditelor în valută până la alegerile parlamentare preconizate pentru luna mai, notează analistul Nomura Peter Attard Montalto.
"Politica privind sectorul bancar reprezintă un arc ideologic profund pentru Fidesz (partid aflat la putere şi condus de Orban - n.r.), de la alegerile din 2010 la alegerile din acest an. Iniţial, politica în acest sector a fost simplă în ceea ce priveşte activele în contextul crizei şi taxa pe tranzacţii, abordare nu foarte diferită de ce se întâmplă în alte părţi ale Europei, dar s-a transformat curând în amenzi pentru constituirea de cartel şi pierderi din datoria municipalităţilor anul trecut", a afirmat Montalto.
"Totuşi, mai importantă decât detaliile este convingerea fundamentală a Fidesz că băncile străine nu vor fi profitabile acum şi vor trebui să plătească şi profiturile din trecut, pe care le-au obţinut de pe urma populaţiei în perioada 2004-2008. Asta conduce la dorinţa guvernului ca 50% din activele sectorului bancar să fie deţinute local, iar una dintre etapele către atingerea acestui obiectiv va fi ieşirea unui număr de bănci străine din Ungaria în acest an", a spus el.
Piaţa încă nu pare să perceapă urgenţa acestui risc de ieşire a băncilor, precum şi potenţialele consecinţe de distrugere a creşterii asociate unei astfel de evoluţii, a adăugat Montalto.
"Atenţia asupra sectorului bancar a trecut de la Ministerul Economiei Naţionale la Parlament şi, prin intermediul Ministerului Justiţiei, direct la premierul Orban. De ce? Pentru că premierul vrea adoptarea unei reforme a creditelor ipotecare în valută înainte de alegeri, ceea ce înseamnă că trebuie făcute anunţuri în următoarele săptămâni, înainte de alegeri, urmând ca măsurile să fie puse în practică după alegeri", a afirmat analistul.
Obiectivul de final este cheia - strategia guvernului este de a aduce valoarea netă actuală a subsidiarelor băncilor străine la zero, astfel încât să poată fi transferate apoi unor actori locali. "Credem că asta se va întâmpla între a doua jumătate a anului şi prima jumătate din 2015, odată cu ieşirea unui număr restrâns de jucători străini importanţi pe piaţa locală", a estimat Montalto.
Piaţa este prea optimistă în privinţa potenţialului de creştere pe termen mediu, din cauza subestimării chestiunii sectorului bancar, a adăugat analistul.
Montalto se aşteaptă ca Fidesz să câştige detaşat alegerile din acest acest an, posibil chiar cu o majorare a numărului de locuri controlate în parlament.