Economia Romaniei va avea o crestere limitata atat in 2014 (2,3%) cat si in 2015 (2,9%), insa ulterior potentialul de crestere economica va depasi 4%, datorita majorarii volumului de fonduri europene atrase, apreciaza economistii Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, intr-o analiza a perspectivelor de dezvoltare a tarilor din Estul Europei.
Erste Bank mentioneaza ca România mai are la dispozitie inca doi ani pentru a cheltui toti banii alocați de către Comisia Europeană pentru cadrul financiar actual (2007-2013). Modelele Erste Group arată că absorbția completă a fondurilor structurale și de coeziune ale UE destinate periodei 2007-13 (19,2 miliarde euro) ar putea ridica potențialul de creștere a PIB la 4% după 2015.
Fluxul anual de fonduri structurale ale UE urmeaza sa crească la 5 miliarde de euro în 2014, de la 3 miliarde euro estimate în 2013. Problema este ca, pe de alta parte, România va continua sa aiba un model tip “stop-and-go” în reformarea sectoarele public și privat, apreciaza analistii Erste Group.
Alegerile prezidențiale vor fi, fără îndoială, cel mai important eveniment politic al acestui an. Nu mai puțin interesante vor fi alegerile pentru Parlamentul European din luna mai in care vor concura atat social-democrații cat si liberalii.
O anumită cantitate de zgomot politic este inevitabila, în special în anii electorali, nu numai în România, ci în întreaga lume. Cu toate acestea, stabilitatea politica este o condiție esențială pentru păstrarea încrederii investitorilor pe linia de plutire, avertizeaza economistii bancii austriece.