www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Fitch se arata ingrijorata de bancile mici din Rusia si Ucraina

Autor: Bancherul.ro
2008-10-22 08:45
Agenţia de evaluare financiară Fitch şi-a exprimat, marţi, temerile că sute de bănci mici din Rusia au putea intra în faliment sau suferi o coborâre a ratingurilor şi a precizat că susţinerea din partea statelor şi a băncilor-mamă este cheia pentru menţinerea stabilităţii pe pieţele emergente.

Statele Baltice, Rusia, Ucraina şi Kazahstanul sunt economiile regionale cele mai expuse la problemele din sectorul bancar, a declarat pentru Reuters directorul managerial pentru instituţii financiare din cadrul Fitch, Mark Young, în timp ce Africa de Sud, Turcia şi ţările din Golf sunt cele mai ferite.

Fitch şi alte agenţii de rating au retrogradat o serie de bănci din pieţele emergente în ultimele săptămâni, pe fondul accentuării problemelor cu creditele neperformante şi nivelul redus de lichiditate, după ce sectorul bancar islandez a falimentat economia şi a inspirat teamă altor economii.

Rusia şi Kazahstanul, bogate în petrol, sunt considerate ca având rezervele necesare pentru apărarea băncilor, în timp ce pentru sectorul bancar din ţările Baltice şi Ungaria se aşteaptă un sprijin din partea grupurilor-mame din străinătate.

"În Rusia, guvernul a introdus deja mulţi bani în sectorul bancar şi ne aşteptăm să continue să ia aceleaşi măsuri", a spus Young, adăugând că asupra băncilor ruseşti au fost luate deja unele măsuri de coborâre a ratingurilor. "Ratingurile băncilor de stat reflectă sprijinul oferit de guvern, altfel ar fi mult mai mici. Fitch este îngrijorat îndeosebi de băncile cu căpitalizări mai mici, unde sunt posibile alte falimente şi reduceri ale ratingurilor", a mai spus Young.

El a estimat că din cele 1.200 de bănci din Rusia, aproape 1.000 sunt "foarte mici şi se confruntă adesea cu probleme de lichiditate în perioade de turbulenţe financiare". Au existat deja numeroase falimente bancare, precum şi retrageri de depozite din cauza zvonurilor.

Băncile din Kazahstan sunt văzute ca deosebit de expuse la criza creditelor, pieţele locale de capital fiind efectiv îngheţate. Agenţia de rating a precizat că statul a întărit susţinerea sectorului bancar, însă rămâne îngrijorată de declinul calităţii activelor din cauza ieftinirii imobiliarelor.

Prin contrast Ucraina este lipsită de rezervele necesare oferirii unui astfel de sprijin, deşi se află în discuţii cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) în legătură cu un pachet de salvare.

"Ucraina este, evident, o zonă problematică. Am luat deja măsuri asupra ratingurilor şi nu excludem să continuăm aceste măsuri. Există, de asemenea, riscul ca instabilitatea politică să accentueze nesiguranţa din sectorul bancar", a mai spus Young.

România şi Bulgaria au înregistrat un boom economic mai îndelungat decât alte ţări din regiune, a spus Young, adăugând că, deşi o încetinire a ritmului este binevenită, aceasta ar putea să afecteze sistemul bancar, să majoreze nivelul creditelor neperformante şi să coboare calitatea împrumuturilor.