www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Ce spunea in 2012 globul de cristal al economistilor despre curs, dobanzi, inflatie si ce s-a intamplat in 2013: am avut un an mult mai bun decat s-a anticipat

Autor: Bancherul.ro
2013-12-29 15:10

Globul de cristal le spunea anul trecut economistilor UniCredit Bank Dan Bucsa si Catalina Molnar ca 2013 va arata astfel in privinta principalilor indicatori macroeconomici: o crestere de 1,3% a PIB-ului, o inflatie de 3,6% in decembrie si dobanzi pe piata interbancara (ROBOR 3 M) de 5,4%.


In privinta evolutiei cursului de schimb, UniCredit anticipa o depreciere pana la 4,68 lei/1 euro in decembrie 2013, cu o medie anuala de 4,58 lei.


Din fericire, a fost un an mult mai bun decat se asteptau economistii UniCredit si nu numai ei, ci multi altii.


PIB-ul a avansat mult mai mult decat se credea anul trecut, ultima cifra estimata fiind de peste 2%, asadar dublu fata de asteptari. In trimestrul 3 din 2013, cresterea anuala a economiei a ajuns chiar la 4,1%, conform Institutului de Statistica.


Rata inflatiei este, si ea, la jumatate fata de estimarile de anul trecut, sub 2% in prezent, in tinta BNR, de 2,5%, in special datorita unui an agricol foarte bun, cu o productie ridicata, care a determinat scaderea preturilor produselor alimentare, compensand alte majorari, precum cele la energie.


Scaderea inflatiei a determinat BNR sa reduca dobanda de referinta cu 1,25 puncte in acest an, la 4%, ceea ce a condus la diminuarea dobanzilor interbancare pana la 2,5% in prezent (ROBOR la 3 luni), din nou la jumate fata de estimarile anului precedent.


Si dobanzile la credite, dar mai ales la depozitele bancare, s-au prabusit in acest an: dobanda pentru credite a scazut de la o medie de aproape 11% la finalul anului trecut la sub 8,4% in noiembrie si continua sa se micsoreze.


Si dobanzile la depozite au fost taiate substantial, cu doua puncte pe parcursul anului, de la 5,4% la 3,3% in noiembrie 2013.


Si cursul de schimb s-a comportat mai bine decat era de asteptat in 2013. A inceput anul cu 4,41 lei/1 euro si s-a depreciat putin, spre 4,45 lei, valoare in jurul careia a ramas tot anul, fara sa depaseasca pragul de 4,5 lei pentru un euro.


Ce spune globul de cristal ca se va intampla in 2014? Potrivit economistilor Garanti Bank, cursul ar putea depasi 4,5 lei/euro la anul. Vezi aici si prognozele altor indicatori economici pentru 2014.