www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Bancile platesc pentru pacatele care au declansat criza din 2008: Deutsche Bank achita miliarde de euro pentru obligatiuni ipotecare emise ilegal in SUA si pentru manipularea dobanzilor Libor si Euribor

Autor: Bancherul.ro
2013-12-26 22:18

Ceea ce pana acum erau doar acuzatii sunt acum confirmate de justitie si de comisiile de ancheta: cele mai mari banci din SUA, precum JP Morgan, Citi, Bank of America, dar si din Europa, precum Deutsche Bank sau UBS, au emis ilegal obligatiuni ipotecare si au manipulat indicii de dobanda Libor sau Euribor, contribuind la declansarea crizei din 2008, iar acum trebuie sa plateasca.


Daca aveati cumva impresia ca doar bancile americane sunt de vina pentru criza din 2008, va inselati. Deutsche Bank, cea mai mare banca germana, incepe sa plateasca pentru "umila" sa contributie din anii 2000 la crearea bulei imobiliare americane prin vanzarea, fara respectarea normelor legale, de obligatiuni ipotecare, sau asa-numitele mortgage-backed securities, pe baza bine-cunoscutelor credite ipotecare tip subprime, adica neperformante.


Respectivele obligatiuni ipotecare erau (si sunt inca, iar in Romania abia urmeaza sa se emita), dupa cum se deduce din denumirea lor, titluri garantate cu creditele ipotecare, multe tip subprime, emise de marile banci americane precum Citi, JP Morgan, dar si de banci europene, precum Deutsche Bank.


Mecanismul financiar care a declansat criza din America


Guvernul federal american sustinea inainte de criza si sustine in continuare dezvoltarea pietei creditelor ipotecare din SUA atat prin asigurarea respectivelor obligatiuni ipotecare, prin intermediul unei agentii specializate (Department of Housing and Urban Development – HUD), precum si prin doua banci ipotecare guvernamentale, celebrii gemeni Fannie Mae si Freddie Mac, care au fost salvate de la faliment dupa izbucnirea crizei, fireste, de guvernul federal.


Interesant este ca gemenii ipotecari americani au avut la dispozitie atat de multe fonduri incat au imprumutat si marile banci americane si europene, cumparand de la ele respectivele obligatiuni ipotecare emise pe baza creditelor ipotecare acordate de acestea.


Banci care au fost atat de ahtiate dupa vanzari si profituri, incat au impachetat in obligatiunile vandute nu doar creditele de calitate, performante, adica cele care se rambursau, ci si pe cele riscante, cu intarzieri la rambursare, incalcand astfel normele legale.


Astfel incat agentiile americane au fost bune de plata, in scurt timp: agentia de asigurari a trebuit sa plateasca pentru creditele nerambursate, iar cele doua banci ipotecare s-au vazut in situatia de a nu-si mai putea recupera banii investiti in obligatiunile ipotecare ramase fara valoare odata ce creditele ipotecare care le sustineau au devenit neperformante.


Iata cum marile banci private americane si europene au putut pacali usor agentiile guvernului SUA, interesate, fireste, sa serveasca cat mai multi contribuabili si votanti, pentru a scoate profituri uriase din respectivele obligatiuni ipotecare.


La baza crizei a stat, asadar, mai degraba statul american, care a alimentat excesiv cu bani piata, precum si nerespectarea normelor de emitere de obligatiuni, decat piata libera nereglementata.


Iar cum orice fapta are si rasplata, mai devreme sau mai tarziu, acum a venit timpul ca bancile sa plateasca pentru nerespectarea normelor de emitere a obligatiunilor ipotecare.


Deutsche Bank a ajuns, saptamana trecuta, la o intelegere cu autoritatile americane (Federal Housing Finance Agency) sa plateasca 1,9 miliarde de dolari pentru a stinge un litigiu in justitie prin care banca germana a fost acuzata ca a incalcat normele de vanzare de obligatiuni ipotecare in valoare de 14,2 miliarde de dolari catre cele doua banci americane controlate de stat.


Anterior, cea mai mare banca americana, JP Morgan, a platit, pentru aceleasi acuzatii, nu mai putin de 13 miliarde de dolari, iar UBS, cea mai mare banca elvetiana, a ajuns in iulie la o intelegere pentru plata a 885 de milioane de dolari in aceeasi cauza.


18 banci sunt acuzate de ilegalitati pe piata creditelor ipotecare din SUA


Alte 6 banci au ajuns pana acum la intelegeri asemanatoare cu autoritatile americane, dintr-un total de nu mai putin de 18 institutii de credit date in judecata in 2011 pentru aceleasi acuzatii. Restul proceselor sunt inca in desfasurare.


Bancile din toata lumea ar putea fi nevoite sa achite despagubiri in valoare totala de 27 de miliarde de dolari, conform datelor adunate de Bloomberg.


Cele doua banci americane detinute de stat, Fannie Mae si Freddie Mac, au cumparat in anii 2000 care au precedat criza obligatiuni ipotecare in valoare de 200 de miliarde de dolari.


Cele doua banci detin impreuna jumatate din piata creditelor ipotecare din SUA, dupa ce in 2008, dupa izbucnirea crizei, au fost salvate de la faliment cu fonduri din bugetul federal in valoare de nu mai putin de 187 miliarde de dolari. Ulterior insa, bancile si-au revenit si au reusit sa plateasca statului american dividende care acopera aproape in intregime subventia guvernamentala.


Anul trecut, Deutsche Bank a mai incheiat o intelegere cu autoritatile americane, mai exact cu agentia care asigura obligatiunile ipotecare, (Department of Housing and Urban Development – HUD), care a acuzat banca germana ca a inselat-o cerand asigurari pentru credite ipotecare care nu intruneau conditiile impuse de norme.


Suma pe care Deutsche Bank a convenit sa o plateasca, in schimbul renuntarii la acuzatii, s-a ridicat la 202 milioane de dolari.


Procurorul american care s-a ocupat de acest caz a declarat, citat de Reuters, ca Deutsche Bank a tratat asigurarea oferita de statul american drept "bani gratis de la stat pentru sustinerea practicilor de creditare care incalcau regulile".


Printre reguli se afla si cea care obliga banca sa raporteze creditele neperformante ce nu se rambursau in primele 6 luni de la acordare, ceea ce banca germana nu a facut, preferand in schimb sa ceara plata asigurarilor.


Deutsche Bank plateste si pentru manipularea dobanzilor interbancare


Deutsche Bank este implicata nu doar in scandalul creditelor ipotecare din America ci si in cel al manipularii indicilor de dobanda Libor si Euribor.


Comisia Europeana a amendat in aceasta luna banca germana cu suma de 725 de milioane de euro pentru participarea la manipularea indicilor de dobanda Libor (London interbank offered rate).


Deutsche Bank are probleme mari, de asemenea, intr-un alt proces in care este acuzata de falimentul grupului de media german condus de fostul sau fondator, decedat intre timp, Leo Kirch.


In aceste conditii, agentia de rating Moody's a scazut, saptamana trecuta, perspectiva de rating pentru Deutsche Bank de la stabila la negativa.