www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Cate credite noi in lei acorda BCR in fiecare luna: creditele de consum sunt mai multe decat creditele tip Prima Casa

Autor: Bancherul.ro
2013-12-20 08:27

BCR a acordat in ultimele luni credite de consum cu valori de aproape trei ori mai mari decat creditele imobiliare tip Prima Casa, in contextul promotiilor de sfarsit de an care au precedat efervescenta cumparaturilor de sarbatori. Cererea de credite a crescut si pe fondul reducerii substantiale a dobanzilor, precum si a cresterii evidente a competitiei intre banci pe piata creditelor de consum.


Concret, dupa cum a declarat, pentru Bancherul.ro, Andrew Gerber (foto), seful retail-ului din BCR, banca a acordat in ultima perioada un volum de credite de consum de aproximativ 100 de milioane de lei in fiecare luna, in comparatie cu aproximativ 50 de milioane de lei la cat se ridica valoarea creditelor noi de tip Prima Casa. In ultimele 3 luni, volumul total al acestor din urma tipuri de credite a fost de 140 de milioane de lei, astfel ca BCR isi va epuiza in curand plafonul alocat pentru imprumuturile imobiliare garantate de stat.


In acelasi timp, volumul de credite imobiliare standard acordate de BCR a fost aproape de nivelul celor tip Prima Casa, a precizat Gerber: “Prima Casa este doar un segment de credite, pentru ca sunt multi oameni care nu se incadreaza in conditiile impuse de program, de aceea au nevoie si de credite imobiliare standard. La BCR, ponderea dintre creditele noi tip Prima Casa si creditele imobiliare standard este echilibrata”.


Gerber spune ca volumul de noi credite acordate de BCR in acest an a fost superior celui din 2012: “Crestem cu siguranta volumul creditelor acordate, reusind sa ne stabilizam portofoliul existent de imprumuturi, avand in vedere ca o buna parte din stocul vechi se ramburseaza.”


El considera ca banca a reusit sa-si majoreze volumul de imprumuturi datorita practicarii unor dobanzi mici, printre cele mai reduse din piata, dar si in urma reclamelor, la TV in special, facute la credite. “Exista cu siguranta si o cerere mai mare de credite, intrucat am vazut ca volumul de imprumuturi a crescut in ultima perioada per total, in piata. Insa cererea ramane totusi limitata, astfel incat competitia dintre banci este in crestere. De aceea, vrem sa ne asiguram ca produsele noastre raman competitive in privinta pretului, ca procesul de acordare se imbunatateste continuu si trebuie de asemenea sa promovam creditele, pentru a ne majora cota de piata”.


Banca a recuperat in ultimii ani cota de piata pierduta la imprumuturile pentru persoane fizice, ajungand acum din nou in jurul a 20%. “Obiectivul nostru este sa mentinem o cota de piata de minim 20% atat la creditele imobiliare cat si la cele de consum. In acest moment avem o cota de piata in jur de 20% la ambele tipuri de credite, iar obiectivul este de a mentine cel putin acest nivel de baza si in anul urmator, cu intentia de creste. La creditele ipotecare am reusit sa recuperam, dupa scaderea cauzata de trecerea la lei, si am ajuns la un nivel de 20%. La creditele de consum, istoric am avut o cota de piata mai ridicata, de aceea incercam sa crestem cota si pe acest segment”, a precizat Gerber.


BCR a fost prima la lei


BCR a fost prima care in octombrie 2012 a anuntat ca renunta la creditele imobiliare in valuta urmand sa acorde doar credite in lei. O singura banca a urmat exemplul liderului pietei, cel putin la nivel declarativ, si anume ING, care la scurt timp a luat aceeasi decizie.


A urmat o perioada de incertitudine, in prima parte a acestui an, in privinta sansei ca piata creditarii sa se indrepte spre lei, in conditiile in care BNR se arata ezitanta in a scadea prea mult dobanzile.


A urmat insa anul agricol foarte bun ce a determinat o reducere semnificativa a inflatiei, astfel ca BNR a anuntat inceperea unui proces de reducere a dobanzilor, fapt care a determinat scaderi imporante ale ratelor la creditele in lei.


In acelasi timp, guvernul a decis ca din septembrie creditele tip Prima Casa sa fie acordate doar in lei, pecetluind astfel soarta creditarii: doar in moneda nationala.


Banci disperate dupa depozite


In privinta dobanzilor la depozite, care au scazut destul de mult in ultima perioada, atragand chiar o atentionare din partea guvernatorului Mugur Isarescu, reprezentantul BCR spune ca tendinta este in continuare de scadere, in conditiile unui mediu financiar cu rate tot mai scazute.


Analistii se asteapta ca BNR sa mai scada dobanda de referinta, ceea ce ar putea determina o reducere in continuare a ratelor de pe piata interbancara.


“Problema este ca exista banci care sunt disperate sa atraga depozite, de aceea vedem diferente uriase intre dobanzile practicate de unele banci. Si noi vrem sa ne sustinem clientii si sa mentinem volumele de depozite, insa nu suntem intr-o situatie disperata dupa lichiditate, ca in cazul unor banci mici. E frustrant pentru noi, in conditiile in care credem ca ratele de dobanda oferite de noi sunt corecte, reflecta pretul corect al pietei”, spune Gerber.


“Din acest motiv, incercam sa gasim impreuna cu clientii alternative de investitii pentru a le pastra interesul pentru economisire, insa inevitabil pierdem clienti care merg dupa dobanzi mai mici”, adauga el.


“Fireste ca din cauza scaderii dobanzilor, oamenii sunt mai putin atrasi sa-si consitituie depozite, insa noi vrem sa-i incurajam sa economiseasca in continuare, chiar si intr-un mediu cu rate mici, in doua feluri. In primul rand, pe perioade mai lungi, pentru care acordam dobanzi mai bune. Obiceiul clientilor este sa aiba depozite pe termen scurt, de 3 luni, dar pe care le reinnoiesc apoi de cateva ori, de aceea cred ca am putea sa-i determinam sa aleaga din start termene mai lungi. In alt doilea rand, exista alternativa fondurilor de investitii, in vederea obtinerii unor castiguri mai ridicate, iar in acest sens fondurile noaste de investitii au avut succes in acest an in atragerea tot mai multor clienti”, adauga Gerber.


Vezi in CLUBUL BANCHERILOR si alte opinii ale lui Andrew Gerber, precum cele despre platile electronice sau despre problema procesului dificil de recuperare a datoriilor clientilor