BCR a anuntat ca a concediat un angajat implicat in scandalul firmei de brokeraj Harinvest din Ramnicu Valcea, a carei activitate a fost suspendata de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) dupa ce firma a ramas fara lichiditati, nereusind sa-si deconteze tranzactiile la Bursa cu produse structurate gen certificate Turbo emise de Erste Bank prin BCR.
BCR a anuntat ca respectivul angajat a fost concediat pentru ca a incalcat procedurile bancii cu privire la respectivele tranzactii pe bursa.
"BCR a informat autorităţile şi a efectuat cu celeritate cercetări interne, luând măsuri pentru orice abateri de la procedurile sale şi ale grupului, menţinând un standard de operare strict. Un angajat, care a încălcat aceste proceduri a fost sancţionat prin concediere. Banca a cooperat şi va coopera în continuare cu autorităţile în ancheta cazului", a precizat BCR, pentru Bancherul.ro.
"BCR, in calitate de furnizor de lichiditate pentru produsele structurate emise de EGB (Erste Bank) este obligat, conform reglementarilor in vigoare, sa ofere preturi de vanzare / cumparare pentru produsele structurate listate pe sistemul de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti. Deficientele de management al riscului ori deficientele de control intern anti-frauda inregistrate la nivelul altor intermediari din piata sunt direct si exclusiv responsabilitatea intermediarilor respectivi", a precizat banca.
Despre ce frauda este vorba?
Este o intrebare la care nu exista inca un raspuns cat de cat edificator. Tot ce se stie pana acum este ca firma de brokeraj a ramas fara lichiditati iar aceasta se ocupa in principal de tranzactii cu produse structurate, care au un grad de risc ridicat.
Clientii firmei au reclamat ca aceasta le-a vandut fara acordul lor actiunile detinute pe bursa iar banii din conturi au disparut.
Ce spune ASF despre cazul Harinvest
ASF spune ca activitatea SSIF Harinvest este in prezent suspendată pentru o perioadă de 90 de zile, în urma controlului desfăşurat de ASF la societate în perioada 15-27 noiembrie 2013.
Controlul a fost iniţiat de către ASF ca urmare a analizei realizate de Direcţia de Supraveghere din sectorul intrumente şi investiţii financiare.
Decizia de control a fost luată înainte de constatarea situaţiei de incapacitate de asumare a obligaţiilor de decontare de către Harinvest.
În timpul controlului au fost identificate aspecte de natură contravenţională care privesc nereguli în relaţia client-intermediar, urmând ca la finalizarea procesului decizional al ASF în privinţa Harinvest să fie dispuse şi alte măsuri.
Frauda reclamata pana acum se ridica la peste 5 milioane de lei
ASF precizeaza ca deocamdata au fost depuse mai multe sesizări la ASF în numele a 30 de clienţi (sunt sesizări unice care se referă la mai mulţi clienţi). Principalele aspecte sesizate la ASF se referă la situaţia acţiunilor şi a disponibilităţilor financiare ale acestora.
Persoanele în cauză reclamă vânzarea frauduloasă de către Harinvest a portofoliului de acţiuni deţinute şi faptul că banii nu se regăsesc nici în contul clienţilor, nici în conturile Harinvest. Tot în sesizări, petenţii reclamă faptul că nu au primit răspunsuri la adresele lor din partea societăţii.
Pe baza datelor din sesizări, investitorii reclamă un prejudiciu de circa 5,2 milioane de lei (bani şi acţiuni deţinute). Acestea sunt datele prezentate exclusiv de petenţi, de aceea ASF nu poate în prezent nici să confirme nici să infirme această sumă, solicitând şi analizând documente suplimentare. Într-una dintre sesizări se face referire la un număr mai mare de clienţi ai Harinvest.
În cazul în care după finalizarea investigaţiilor va fi constatată încapacitatea societăţii de a îşi respecta obligaţiile asumate faţă de clienţi (sume sau acţiuni), sunt două variante sau un mix între cele două: fondul de compensare a investitorilor (în limita a 20.000 de euro pe investitor), care va interveni, dacă este cazul, sau recuperarea în justiţie a sumelor. Rezultatele finale ale investigaţiilor vor fi în măsură să direcţioneze investitorii fie spre fondul de compensare a investitorilor, fie spre recuperarea în justiţie, fie spre un mix între cele două.
ASF mai precizeaza ca societatea Harinvest nu este o societate care să conducă la un risc sistemic. Cota de piaţă în anul 2013, în cazul tranzacţiilor cu acţiuni şi unităţi de fond, a fost de 0,08%, clasându-se pe poziţia 38 în clasamentul intermediarilor. Tot în primele 11 luni din anul 2013, Harinvest a avut o cotă de piaţă de 1,33% (BVB, RASDAQ, ATS, pe toate tipurile de instrumente), iar la nivelul lunii noiembrie a avut o cotă de piaţă de 0,4%.