Sectorul companiilor din România și mai ales sectorul IMM-urilor, care este zona cea mai largă, nu suferă în momentul de față din lipsă de finanțare bancară, suferă din lipsă de capital. Angajamentul acționarilor este destul de mic, apreciaza Ionuț Dumitru, economist șef Raiffeisen Bank și președintele Consiliul Fiscal.
"Ar mai fi loc de îndatorare bancară, mai ales pe companii mari, dar și la IMM, dacă angajamentul acționarului ar crește, adică dacă capitalizarea ar fi mai bună. La nivelul IMM-urilor, în momentul de față, ele au nevoie nu neapărat un credit bancar, pentru că nu se califică pentru aceasta fiind foarte îndatorate pe cifre financiare, ar avea nevoie de capital sau un credit de tip mezanin, un hibrid capital-datorie. Sectorul companiilor din România și mai ales sectorul IMM-urilor, care este zona cea mai largă, nu suferă în momentul de față din lipsă de finanțare bancară, suferă din lipsă de capital. Angajamentul acționarilor este destul de mic", a spus Ionuț Dumitru în cadrul conferinței 'Lecții învățate în 5 ani de criză' organizată la Banca Națională a României.
Ionuț Dumitru a arătat că, în România, se face abuz de insolvență pentru a se scăpa de datorii, lucru care este dăunător procesului de creditare.
"Dacă ne uităm la cele 628.000 IMM-uri existente în 2012, doar 244.000 fac profit, deci sub 40% din IMM-uri fac profit; 1 din 3 IMM-uri care fac profit au credite bancare, în timp ce la companiile mari 70% din cele cu profit au credite", a spus Ionuț Dumitru.
Acesta a mai precizat că, în anii anteriori crizei, doar jumătate din IMM-uri au făcut profit.