Dupa ce au aparut discutii referitoare la faptul ca Nicolae Cinteza, seful supravegherii BNR, este prieten cu Radu Ghetea, seful CEC Bank, BNR precizeaza ca echipa care va controla banca de stat in cazul creditului acodat Ioanei Basescu va fi formata din „lupi tineri”, numiti chiar de guvernatorul Mugur Isarescu.
„După ce s-a anunțat că Banca Națională va face o inspecție au început imediat discuțiile - că Ghețea este prieten cu Cinteză, că nu mai știu ce s-ar putea întâmpla acolo. Vreau să asigur opinia publică că la BNR inspectorii care fac controale în bănci pot fi prieteni cu mulți, dar că prietenia este una și inspecția este alta și nu am văzut niciodată situații care să fie grevate de relații personale. Nicolae Cinteză nu va face parte din această echipă pentru că nu are dreptul să facă. Niciodată directorul nu are voie să însoțească echipa într-un control. Echipa este numită de conducerea băncii prin ordin al guvernatorului și această echipă va intra la CEC, este o echipă de oameni tineri și va spun că sunt 'lupi tineri' și că niciodată pentru nimic nu și-ar pune semnătura acolo în condițiile în care nu ar fi 100% convinși că acea semnătură este în conformitate cu realitatea”, a spus Adrian Vasilescu, citat de Agerpres.
Acesta a explicat că, în eventualitatea în care echipa de control va găsi nereguli, banca ar putea fi obligată să provizioneze integral creditul.
„Sancțiunea este una singură pentru că este un contract comercial. Este o situație foarte specială. Un contract comercial nu intră în prevederile supravegherii pe care o face banca centrală. BNR nu urmărește acordurile comerciale decât dacă apar riscuri din aceste acorduri. Iar sancțiunea pe care o poate da banca centrală este clară, în condițiile în care ar fi nereguli aici ar proviziona acest credit”, a spus Vasilescu.
Banca Națională a României va demara un control la CEC Bank pentru a analiza conformitatea creditului acordat fiicei președintelui Traian Basescu, a declarat, joi, șeful Direcției de Supraveghere a BNR, Nicolae Cinteză, precizand ca decizia a fost luata la solicitarea Ministerului Finantelor, actionarul unic al bancii de stat.
Cinteza a mai declarat ca BNR ar fi putut chiar sa se autosesizeze in acest caz, insa nu a facut-o intrucat banca nu a fost afectata in privinta obtinerii de lichiditati sau a retragerilor de depozite.
Cu toate acestea, BNR ar fi trebuit sa actioneze din proprie initiativa in acest caz, mult mai rapid, pentru a evita suspiciunile cu privire la acest caz si declaratiile care pun la indoiala corectitudinea acordarii creditului, in lipsa oricarei reactii din partea bancii, care a pastrat tacerea dupa izbucnirea scandalului.