Raiffeisen Bank are o multime de mici actionari mosteniti de la fosta banca de stat Banca Agricola, mai precis 17.000 de persoane fizice si juridice, precum SIF-urile, care impreuna detin doar 0,5% din actiunile bancii. O actiune are in prezent o valoare nominala foarte mica, respectiv 10 bani (0,1 lei), astfel ca pretul total al actiunilor nominale detinute de minoritari se ridica la aproximativ 6 milioane lei.
Actiunea Raiffeisen are insa o valoare contabila de 0,234 lei si un pret de piata stabilit de evaluator la 0,27 lei, ceea ce inseamna ca valoarea tuturor actiunilor minoritarilor se ridica la aproximativ 16,2 milioane lei. In medie, asadar, fiecare dintre cei 17.000 de actionari detin actiuni in valoare de 950 de lei.
Media insa nu e prea relevanta, intrucat exista foarte multe persoane cu actiuni putine, a caror valoare este mult mai mica decat media. In aceste conditii, valoarea dividendelor pe care banca le plateste in fiecare an este nesemnificativa in cazul multor persoane.
O bataie de cap, cu alte cuvinte, motiv pentru care Raiffeisen a decis acum sa scape de acesti mici actionari, pe care-i obliga fie sa vanda bancii actiunile pe care le detin, fie sa-si majoreze de 1 milion de ori valoarea actiunii, ceea ce foarte putini, probabil, vor putea face. Vezi aici detaliile deciziei de majorare a valorii actiunii.
In aceste conditii, am intrebat banca de ce a luat aceasta decizie si daca nu cumva in acest fel sunt afectate interesele actionarilor minoritari. Iata intrebarile noastre si raspunsurile bancii:
- Cati actionari minoritari are banca si care este valoarea actiunilor detinute de acestia?
- Raiffeisen Bank are un capital social de 1,2 miliarde lei impartit in 12 miliarde de actiuni. Grupul austriac Raiffeisen International Bank detine 99,5% din actiuni, iar 0,5% sunt detinute de 17.700 de alti actionari persoane fizice si persoane juridice. Valoarea nominala a unei actiuni este in prezent de 0,1 RON.
- Care sunt motivele majorarii valorii actiunii si de ce a fost stabilita valoarea de 100.000 de lei?
- Actiunea de consolidare este motivata de valoarea nominala foarte scazuta a actiunii bancii(0,1 RON)si de gestionarea cu dificultate a unui capital social impartit in 12 miliarde de actiuni. Am avut ani in care au fost distribuite dividende in valoare de 0,0036 bani pe actiune, o suma virtuala (subdiviziune a banului) care nici nu poate fi achitata actionarilor cu detineri mici.
Mai mult, pentru actionari care aveau de incasat sume infime de 2-3 lei, gestionarea si distribuirea acestor sume a insemnat un efort care de la un punct incolo nu se justifica in nici un fel economic (costurile de trimitere sunt mai mari decat dividendul in sine), fapt ce afecteaza atat emitentul din punctul de vedere al costului si dificultatii de implementare, cat si, implicit, actionarii acestuia.
Astfel, consolidarea valorii nominale este o operatiune corporativa normala menita sa eficientizeze activitatea operationala a bancii. Valoarea nominala de 100.000 lei este propunerea Directoratului care va fi supusa aprobarii actionarilor bancii.
- Nu cumva sunt afectate interesele minoritarilor prin aceasta actiune?
- Actionarii minoritari au libertatea de a alege optiunea care le serveste cel mai bine interesele. Am avut actionari minoritari care de-a lungul timpului si-au manifestat interesul sa iasa din actionariatul bancii.
Aceasta operatiune este o buna oportunitate pentru acestia sa-si lichidizeze investitia la un pret echitabil. Actionarii minoritari care doresc sa se implice in sustinerea bancii si aleg sa contribuie pentru a-si rotunji in plus detinerea sunt bineveniti.
In concluzie, actionarii minoritari au doua solutii in cazul in care urmare a consolidarii ar ajunge sa detina o fractiune de actiune: fie opteaza pentru procedura rotunjirii in minus si primesc o compensatie echitabila pentru fractiunea de actiune care rezulta din calcul (la un pret competitiv – 0,27 lei/actiune neconsolidata), fie opteaza pentru procedura rotunjirii in plus, caz in care vor contribui pentru intregirea fractiunii de actiune cu o suma de bani care va fi calculata tot in baza pretului de 0,27 lei/actiune neconsolidata.
Pretul a fost stabilit in urma unei evaluari facute de firma de audit Deloitte pe baza rezultatelor financiare ale bancii la incheierea primului semestru al anului 2013.
- Ce se intampla cu banii adusi de cei care vor sa ramana actionari,daca nu se majoreaza capitalul bancii?
- Procedura poate implica atat intrari de numerar cat si iesiri, in functie de decizia fiecarui actionar in parte, acestia avand optiunea de a-si rotunji in plus sau in minus detinerea. Implicit, vor exista actionari care vor aduce bani si actionari care vor solicita contravaloarea fractiunilor de actiuni detinute.
Vom vedea la final care e rezultatul acestei proceduri care deocamdata, nu a fost aprobata de Adunarea Generala a Actionarilor si nu a fost implementata.