Cele 15 persoane din conducerea CEC Bank, in frunte cu Radu Ghetea (foto), au incasat in 2012 salarii in valoare totala de 31,8 milioane lei, in crestere fata de cele 30,6 milioane din 2011, de 10 ori mai mari decat salariile primite de cei 13 sefi ai Bancii Transilvania, o banca privata de dimensiuni si performante comparabile cu cea de stat.
“Cheltuiala cu salariile conducerii Bancii in cursul exercitiului 2012 a fost de 31.872 mii lei (2011: 30.632 mii lei), se arata in situatiile financiare conform IFRS publicate de CEC Bank. Aceasta inseamna, in medie, un salariu lunar de 177.000 de lei (39.000 de euro).
Comparativ, la Banca Transilvania “cheltuielile cu salariile membrilor Consiliului de Administratie si Conducerii Bancii au insumat 3.257 mii lei (la 2011: 3.744 lei), ceea ce inseamna sub 21.000 de lei (4.500 de euro) lunar, in medie. Conducerea acestei banci primeste insa si bonusuri in actiuni BT.
Conducerea BRD, o alta banca mare din Romania, a primit anul precedent salarii si bonusuri in valoare totala de 8 milioane de lei, fata de doar 6,5 milioane in anul precedent, asadar de aproximativ 4 ori mai mici decat cele de la CEC Bank.
Conducerea CEC Bank este formata dintr-un Comitet de Directie compus din 5 persoane: Radu Gratian Ghetea – Presedinte, Andrei Liviu Stamatian – Prim-vicepresedinte, Mihaela Lucica Popa – vicepresedinte, Gheorghe Carabasan – Vicepresedinte si Mirela Iovu – Vicepresedinte si un Consiliu de Administratie, condus tot de Ghetea, din care mai fac parte inca 3 membri ai Comitetului de Directie, fara Mirela Iovu, carora li se adauga alti 6 membri, reprezentanti ai Ministerului Finantelor: Ciprian Badea, Mirela Sitoiu, Constantin Mihail, Valentin Mavrodin, Florin Tunaru, Gelu Stefan Diaconu, in total 10 persoane.
Comparativ, Banca Transilvania are o conducere executiva formata din 6 persoane: Omer Tetik – Director General, plus inca 5 directori generali ajuncti: Nicolae Tarcea, Luminita Runcan, Leontin Toderici, Gabriela Nistor si Andrei Dudoiu. Acestora li se adauga 7 membri ai Consiliului de Administratie, condus de Horia Ciorcila si secondat de Roberto Marzanati, reprezentantul BERD, actionarul majoritar al bancii, plus 5 membri: Peter Franklin, Radu Palagheanu, Costel Ceocea, Carmen Retegan si Vasile Puscas.
Asadar, conducerea CEC Bank are in total 15 persoane, iar cea a Bancii Transilvania – 13.
Calitatea de membru in Consiliul de Administratie al CEC Bank reprezinta o sinecura pentru inalti oficiali ai Ministerului Finantelor numiti pe criterii politice. Veniturile anuale ale acestora platite de CEC Bank ajung la valori de 300.000 de lei sau chiar mai ridicate, ceea ce inseamna ca numai pentru cei 10 membri ai Consiliului de Administratie al CEC, cheltuielile cu salariile se pot ridica la cel putin 3 milioane de lei intr-un an.
Si totusi, conform declaratiilor de avere ale reprezentantilor Finantelor in conducerea CEC Bank, sumele incasate de acestia sunt neglijabile ca pondere din totalul platilor pentru salariile conducerii bancii.
Din declaratiile de avere publicate de functionarii Finantelor, rezulta ca Mirela Sipoiu a incasat in ultimul an fiscal de la CEC Bank suma de 129.172 de lei, Ciprian Badea – 290.040 lei, Mihail Constantin - 66.452 lei, Gelu Diaconu – 0 lei.
Salariile conducerii executive a CEC Bank, dupa cate se stie, se afla la nivelul celor din bancile private, adica in jurul a 150.000 de lei (peste 30.000 de euro) lunar in medie, ceea ce inseamna ca cele 5 persoane din conducerea bancii ajung sa incaseze in jur de 9 milioane de lei anual.
Dar unde este diferenta pana la 31 de milioane, dupa cum apare in raportul anual al CEC Bank? Se pare ca veniturile conducerii bancii si ale membrilor Consiliului de Administratie al CEC Bank sunt, in realitate mult mai mari.
De exemplu, Bogdan Dragoi, in prezent consilier al presedintelui Basescu, a incasat in 2011, cand era secretar de stat la Finante, in jur de 450.000 de lei din sinecura ca membru in Consiliul de Administratie al CEC.