Ratingurile de credit pe termen lung ale BCR BRD si Garanti Bank au fost confirmate ieri de catre agentia Fitch, perspectiva acestora fiind stabilă. Pe de alta parte, agentia de rating a scazut ratingul de viabilitate al BCR de la ”bb-” la ”b+”, din cauza volumului ridicat de credite neperformante si a rezultatelor slabe ale bancii.
Ratingurile BCR, BRD şi Garanti România indica o probabilitate ridicată ca acestea sa primească sprijin de la acţionarii majoritari: Erste Group Bank (rating A, perspectivă stabilă) Societe Generale (A, negativă) şi Turkiye Garanti Bankasi (BBB, stabilă), arata Fitch intr-un comunicat.
BCR şi BRD sunt importante din punct de vedere strategic pentru acţionarii lor majoritari, în pofida performanţei slabe a pieţei româneşti în ultimii patru ani, având în vedere anvergura operaţiunilor Erste şi Societe Generale în Europa Centrală şi de Est, integrarea solidă a subsidiarelor în grupuri şi sprijinul acordat în trecut.
Garanti România este o subsidiară importantă strategic pentru Garanti, iar sprijinul din partea acţionarului este foarte probabil datorită integrării solide în grup. Pe de altă parte, Fitch nu consideră că România reprezintă o piaţă de bază pentru Garanti.
Ratingurile BCR şi BRD sunt limitate de plafonul de ţară al României, ”BBB+”, iar perspectivele stabile atribuite calificativelor celor două bănci sunt similare cu cea acordată ratingului de ţară. Astfel, orice schimbare a plafonului de ţară ar rezulta într-o schimbare a ratingurilor pe termen lung ale celor două bănci.
Calificativele BCR şi BRD ar putea fi afectate, de asemenea, de o schimbare a strategiei băncilor-mamă privind regiunea Europei Centrale şi de Est sau faţă de piaţa românească.
În opinia Fitch, există o intenţie clară în Europa de a reduce, în final, sprijinul pentru băncile importante sistemic. Dacă agenţia îşi va schimba părerea privind predispoziţia autorităţilor austriece sau franceze de a oferi sprijin băncilor mari din ţările respective, ar apărea presiuni în sens negativ asupra ratingurilor Erste şi Societe Generale. Cu toate acestea, orice risc negativ faţă de ratingurile Erste şi Societe Generale ar trebui să fie limitat la o singură treaptă, la nivelul ratingurilor de viabilitate ”a-”, astfel că o astfel de evoluţie nu va rezulta într-o coborâre a ratingurilor BCR şi BRD.
În cazul Garanti România, ratingul este sensibil la evoluţia calificativului băncii-mamă, la fel şi perspectiva stabilă, notează agenţia. Ratingul Garanti România ar putea fi scazut dacă ar avea loc o scădere a importanţei subsidiarei pentru grup.
De ce a fost scazut ratingul de viabilitate al BCR
Reducerea ratingului de viabilitate al BCR reflectă nivelul ridicat, şi încă în urcare, al creditelor problematice şi neperformante (definite ca împrumuturi cu peste 90 de zile întârziere la plată) şi performanţele în continuare slabe ale băncii în prima jumătate a anului 2013 în urma pierderii mari din 2012, precizeaza agentia de rating.
Ratingul de volatilitate ia în calcul de asemenea gradul în care banca se bazează pe finanţare de la grupul-mamă şi riscurile legate de volumul semnificativ de creditare în valută.
Ratingul de viabilitate al BCR reflectă de asemenea capacitatea semnificativă a băncii de absorbţie a pierderilor; încetinirea ratei de creştere a creditelor neperformante în acest an; îmbunătăţirea ratei de acoperire a creditelor problematice; profitabilitatea solidă înainte de provizionare, susţinută de o eficienţă ridicată în ceea ce priveşte costurile şi de marja solidă de dobândă; şi lichiditatea confortabilă.
Fitch anticipează că BCR îşi va putea îmbunătăţi rata de acoperire a creditelor problematice fără un efect semnificativ asupra capitalului, astfel că o nouă reducere a ratingului de viabilitate este puţin probabilă în prezent. Totuşi, ar putea apărea presiuni negative în eventualitatea unei deteriorări peste aşteptări a calităţii activelor, se spune în comunicat.
O creştere a ratingului de viabilitate al BCR ar necesita o îmbunătăţire tangibilă a indicatorilor privind calitatea activelor şi provizioanele, precum şi menţinerea unei profitabilităţi solide înainte de provizionare în condiţii de dobânzi mai scăute şi creştere limitată.