Mugur Isarescu, guvenatorul BNR, considera ca nu trebuie sa mai cochetam cu prejudecati potrivit carora orice majorare de taxe ar influenta puternic cresterea preturilor. El a repetat, in cadrul conferintei de la BNR prilejuita de raportul asupra inflatiei, ca majorarea pretului carburantilor de anul viitor va avea un efect limitat, intre 0,2% si 0,6%.
"Orice majorare de impozite este neplăcută şi creează o stare emoţională neplăcută. O acceptăm, aceasta este, dar datoria noastră este să ţinem anticipaţiile inflaţioniste în frâu şi să nu cochetăm cu asemenea judecăţi, care, spun eu, după 20 de ani s-au dovedit total false. Faptul că, spun eu, creşte preţul la benzină are efect limitat. Încercăm să-l calculăm. S-ar putea ca efectul să fie mai mare decât 0,2 sau 0,4 sau cât am calculat noi sau încercăm să-l calculăm când vom avea metodologia, sau 0,6, dacă preţul ţiţeiului internaţional se duce în sus. Sau dacă ce s-a întâmplat până acum, slăbirea dolarului, ca să nu zic devalorizarea dolarului faţă de euro şi deci faţă de leu, se va reversa. Impactul categoric va fi mai mare decât 3% pe creşterea preţului la benzină sau motorină", a spus Isărescu.
Pe de altă parte, şeful băncii centrale susţine că dacă se adevereşte prognoza de cotaţie a preţurilor la benzină sau motorină, s-ar putea ca impactul să fie zero.
Banca Națională a României a redus prognoza de inflație la 1,8% pentru finalul acestui an și la 3% pentru sfârșitul anului 2014, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Anterior, BNR prognoza pentru finalul acestui an o inflație de 3,1%, similară cu cea pentru finalul anului 2014.