www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



BCR Banca pentru Locuinte si-a dublat volumul de credite, la 100 milioane lei

Autor: Bancherul.ro
2013-11-07 06:38

BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL), liderul pieţei de economisire-creditare pentru domeniul locativ, a acordat, până în prezent, peste 1.500 de credite, reprezentând finanţări de peste 100 milioane lei pentru dezvoltarea domeniului locativ din România, anunta banca intr-un comunicat.


„Creditele BCR Banca pentru Locuinţe Creditele acordate au înregistrat anul acesta creşteri spectaculoase – practic creditele s-au dublat faţă de anul 2012, când portofoliul însuma 48,5 milioane RON. În 2013 portofoliul nostru a depăşit 1.500 de credite, majoritatea creditelor fiind orientate spre modernizare, renovare, extinderea şi/sau amenajarea locuinţelor, precum şi spre construcţie. Având în vedere creşterea portofoliului BCR BpL şi potenţialul pieţei, considerăm că avem suficiente lichidităţi ca să asigurăm o creştere şi mai puternică a creditelor pentru domeniul locativ oferite de BCR Banca pentru Locuinţe”, a declarat Carmen Schuster (foto), Vicepreşedinte BCR Banca pentru Locuinţe.


Portofoliul de credite BCR Banca pentru Locuinţe este format mai ales din credite anticipate (42%) şi intermediare (27%) – credite de tip punte - acordate clienţilor cu nevoi locative mai urgente şi care au dorit să investească mai rapid în proiectele lor de locuit. Când clientul întruneşte condiţiile de vechime necesare repartizării contractului de economisire-creditare, creditul intermediar se transformă în credit locativ (Bauspar), cu dobândă fixă în lei de 5% sau 6% pe an.


Pentru a veni în întâmpinarea clienţilor care doresc să investească mai rapid în domeniul locativ, BCR Banca pentru Locuinţe a redus dobânda la creditele intermediare şi anticipate acordate în lei şi garantate cu ipotecă, de la 7% şi, respectiv, 8% pe an la doar 6,25% pe an, pe toată perioada creditului. Clienţii încheie la acordarea creditului intermediar sau anticipat şi un contract de economisire-creditare. Acesta le asigură la finalizarea contractului de creditare intermediar sau anticipat trecerea în continuare la credit cu dobândă fixă Bauspar de numai 5% sau 6% pe an, în funcţie de tipul produsului ales.


„Băncile pentru locuinţe mizează pe afacerile în monedă naţională. Focusul nostru în perioada următoare va fi pe creditarea anticipată, care, valoric, reprezintă aproximativ 70% din portofoliul BCR BpL. În prezent, BCR BpL acordă credite anticipate cu dobândă fixă de 6,25% p. a. pe o perioadă de maxim 4 ani. După aceasta perioadă, clienţii noştri îşi vor transforma contractul de creditare în contract de credit Bauspar, cu dobândă fixă de 5% sau 6% pe an în funcţie de tipul produsului ales. Prin abordarea noastră le oferim clienţilor siguranţa dobânzii pe termen lung – între 5 şi 10 ani, în funcţie de creditul ales – şi îi ferim atât de fluctuaţiile de dobândă pe piaţă cât şi de riscurile valutare. Sistemul economisirii-creditării reprezintă, prin caracteristicile sale sigure, un stabilizator al economiei şi susţine dezvoltarea sustenabilă a domeniului locativ, a construcţiilor şi a industriilor conexe. Pentru următorii ani estimăm un volum de afaceri de peste 3 miliarde de euro, sume care vor fi investite de clienţii băncilor pentru locuinţe în dezvoltarea domeniului locativ”, a precizat Carmen Schuster, Vicepreşedintele BCR Banca pentru Locuinţe.


Valoarea medie a investiţiei clienţilor BCR Banca pentru Locuinţe este de 65.700 RON (cca. 14.600 euro). În cazul finanţărilor acordate pentru construcţia de locuinţe, valoarea medie a creditului este de 97.300 RON (echivalent 21.600 euro), iar pentru proiectele de modernizare, reabilitare, amenajare a locuinţei, clienţii investesc în medie 35.900 RON (echivalent 8.000 euro).


În topul creditelor acordate în ultimul an de către BCR Banca pentru Locuinţe se regăsesc: un credit pentru modernizarea şi extinderea locuinţei în valoare de peste 790.000 RON (echivalent 176.000 euro) acordat în judeţul Ilfov, un credit pentru cumpărarea unei case în valoare de 655.000 RON (echivalent 145.000 euro) acordat în judeţul Timiş şi un credit pentru construcţia unei locuinţe în valoare de 395.000 RON (echivalent 87.700 euro) acordat în judeţul Argeş.


Clasamentul pe judeţe după numărul de credite ce au ca destinaţie modernizarea locuinţelor:


1 Mun. Bucuresti
2 Dolj
3 Prahova
4 Brasov
5 Timis
6 Sibiu
7 Cluj
8 Constanta
9 Iasi
10 Bihor


Creditele intermediare şi anticipate, cu dobândă fixă de 6,25% pe an pe toată perioada, şi creditele Bauspar, cu dobândă fixă de 5% sau 6% pe an în funcţie de produs, pot fi folosite de clienţii care doresc să îşi cumpere o locuinţă sau un teren, să îşi renoveze, să îşi modernizeze sau să îşi reabiliteze termic locuinţele.


Alte avantaje ale contractelor de economisire-creditare pentru domeniul locativ prin intermediul BCR Banca pentru Locuinţe sunt: Prima garantată de Stat şi acordată în perioada de economisire, care, pe perioada de economisire recomandată (5 ani), generează pentru clienţi sume pe care nu le pot obţine din alt produs financiar de pe piaţă, dobânzile fixe oferite pentru toată durata contractului şi, nu în ultimul rând, siguranţa depunerilor – acestea sunt garantate de către Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar, în limita sumei de 100.000 euro, echivalentul în lei. Adiacent, sistemul încurajează economisirea, sprijină relansarea creditării, precum şi îmbunătăţirea fondului locativ.


Contractele de economisire-creditare pentru domeniul locativ pot fi încheiate cu BCR BpL direct în sucursalele şi agenţiile Băncii Comerciale Romane (BCR), precum şi prin reţeaua de distribuţie proprie a BCR BpL, respectiv prin forţa directă de vânzare şi prin partenerii BCR BpL, mai arata banca in comunicat.