ING renunta la plata dividendelor pe 2008 |
Autor: Bancherul.ro 2008-10-21 08:40 |
|
Grupul ING nu va mai plăti dividendele aferente anului 2008, a anunţat grupul, confirmând injecţia de capital primită din partea guvernului olandez, de 10 miliarde euro, ce nu va determina însă o diminuare a capitalului deţinut de acţionarii actuali, conform unui comunicat trimis, luni, de ING.
"ING a anunţat astăzi că a ajuns la un acord cu guvernul olandez pentru a creşte capitalul şi a creea astfel o barieră puternică împotriva condiţiilor de piaţă şi economice actuale. ING va emite titluri subordonate fără drept de vot în valoare de 10 miliarde euro pentru statul olandez", se arată în comunicatul grupului.
Din suma totală, 5 miliarde de euro vor fi alocate băncii pentru a-şi creşte rata capitalului propriu (Core Tier 1) la 8%, a spus directorul general al ING România, Mişu Negriţoiu.
Restul sumei va fi folosită pentru reducerea raportului datorii pe capital al grupului de la 15% la aproximativ 10% (3 miliarde euro) şi la fortificarea balanţei de asigurări, în timp ce grupul va renunţa la plata dividendelor aferente anului 2008, se mai arată în comunicat.
"Nivelul capitalului nostru era conform cu nivelurile urmărite şi cu reglementările legale. Totuşi, condiţiile din piaţă s-au schimbat dramatic în ultimele săptămâni şi au dus, la nivel internaţional, la convingerea conform căreia instituţiile financiare au nevoie de un nivel mai mare al capitalului pentru a merge înainte în actualul mediu de piaţă" a spus directorul general al grupului, Michel Tilmant.
Cu toate acestea, emiterea de titluri nu va însemna o diminuare a capitalului deţinut de acţionarii actuali.
"Această tranzacţie nu îi afectează pe acţionarii noştri, însă oferă o siguranţă în plus celor 85 de milioane de clienţi şi reconfirmă angajamentul nostru pentru continuarea strategiei, managementul afacerilor şi abordarea serioasa fata de administrarea riscului si capitalului nostru", a adăugat Tilmant.
Injecţia de capital nu a fost însă determinată de rezultatele financiare sau de pierderile estimate pentru trimestrul al treilea din 2008, susţine Negriţoiu.
"Tranzacţia este comercială şi are ca scop atragerea de capital de pe piaţă. În ultimele două săptămâni, ING a analizat opţiunile pe care le are la dispoziţie privind o injecţie de capital, iar facilitatea oferită de guvernul olandez a fost cea mai avantajoasă în termeni de preţ, dar şi pentru că nu diluează drepturile acţionarilor şi nu oferă drept de vot", a mai spus Negriţoiu.
ING va emite statului olandez un milion de titluri subordonate, fără drept de vot, la preţul de 10 euro pe titlu. "Banca centrală a Olandei clasifică aceste acţiuni ca fiind capital de rang 1. Titlurile sunt pari passu cu acţiunile obişnuite, ceea ce înseamnă că statul olandez se va poziţiona exact ca un acţionar obişnuit. Acţiunile sunt transferabile numai cu permisiunea ING şi a Băncii Centrale Olandeze", se mai arată în comunicatul ING.
ING are dreptul sa răscumpere în întregime sau parţial acţiunile în orice moment, cu 150% din preţul de emisiune. De asemenea, grupul are dreptul să convertească toate sau o parte dintre acţiuni în acţiuni obişnuite, după trei ani de la emitere, caz în care statul olandez poate opta pentru plata acţiunilor la preţul de 10 euro, în numerar.
"Cuponul aferent titlurilor emise este plătibil doar dacă un dividend, interimar sau final, este plătit cu acţiuni obişnuite în anul financiar precedent datei înscrise pe cupon. Valoarea cuponului anual per acţiune va fi de cel puţin 0,85 euro sau o sumă egală cu 110% din dividendul plătit pentru acţiuni obişnuite pentru anul 2008, 120% pentru 2009 şi 125% începând cu 2010", mai precizează comunicatul.
Statul olandez are dreptul să desemneze doi membri din partea comisiei de supraveghere a ING Group, pentru a fi aleşi la adunarea generală a acţionarilor ING din 2009, ce vor avea drepturi privind aprobarea deciziilor referitoare la emiterea sau răscumpararea de acţiuni, exceptând cele care au legatură cu această tranzacţie, si tranzacţiilor strategice cu o valoare mai mare decat un sfert din cea a capitalului şi rezervelor grupului.
De asemenea, comitetul de supraveghere va schimba politica de salarizare a comitetului executiv şi a echipei de conducere a grupului. Toţi membrii board-ului executiv al ING s-au oferit să renunţe la toate bonusurile legate de performanţele din 2008, iar salariile compensatorii vor fi reduse la cel mult salariul pe un an, mai precizează comunicatul.
Tranzacţia de întărire a capitalului este prevăzută să se încheie pe 12 noiembrie 2008.
|
|