www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Oamenii de afaceri sunt indignati de prevederile noului cod al insolventei si de maniera in care a fost adoptat, prin OUG, fara sa fie consultati

Autor: Bancherul.ro
2013-11-06 12:25

Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Camera de Comerț Americană în România (AmCham România), Fundația Romanian Business Leaders si Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), cele mai importante organizații ale mediului de afaceri din România își exprimă îngrijorarea față de propunerile de modificare a legislaţiei privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cât și de maniera în care acestea s-au dorit a fi adoptate, se arata intr-un comunicat de presa.


Iata ce se mai arata in comunicat:


"Regimul actual al insolvenței este nefavorabil unui mediu atractiv pentru afaceri și de investiții: procedurile durează prea mult, costurile sunt foarte ridicate, iar la finalul procedurii gradul de recuperare al creanțelor este prea mic.


La începutul anului 2013, sumele datorate de debitorii aflați în insolvență se ridicau la 10 miliarde RON, iar estimările indică o creștere a acestora, mai ales în rândul companiilor mari și foarte mari. România se află pe ultimul loc din Uniunea Europeană în ceea ce privește eficiența procedurilor de insolvență și pe locul 99 în lume, conform datelor Băncii Mondiale.


FIC, AmCham, RBL și AOAR consideră că propunerile de modificare promovate prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 91/2013 nu corectează în mod adecvat aceste deficiențe. Proiectul de lege a fost în dezbatere publică pentru o scurtă perioadă de timp, dar Guvernul României a ales să țină cont în mică măsură de observațiile și recomandările pe care organizațiile noastre le-au înaintat după eforturi considerabile depuse într-un grup comun de lucru.


În ceea ce privește maniera de adoptare remarcăm că încă o dată a fost aleasă calea Ordonanței de Urgență, aspect sesizat și de decizia recentă a Curții Constituționale.


Considerăm că în cazul unui proiect care reglementează un mecanism fundamental al economiei de piață, calitatea actului legislativ trebuie să primeze caracterului de urgență al adoptării. Parlamentul României trebuie să fie forul decizional și de dezbatere al legii privind insolvența și sperăm că aceasta va fi calea aleasă în continuare.


Practica folosirii procedurii ordonanței de urgență afectează încrederea comunității de afaceri și atractivitatea mediului investițional. FIC, AmCham, RBL și AOAR consideră că deciziile guvernamentale trebuie să fie predictibile. 83% dintre oamenii de afaceri din România consideră că deciziile Guvernului nu sunt predictibile, arată un sondaj realizat recent.


În acest context FIC, AmCham, RBL și AOAR au organizat în data de 6 noiembrie 2013 o dezbatere la care au participat profesioniști și experți în domeniu alături de reprezentanți ai companiilor membre, organizațiilor internaționale și oficiali români.


Dacă autoritățile doresc să crească nivelul investițiilor din economia românească, considerăm că este absolut necesar să țină cont de următoarele principii care să guverneze procedurile de insolvenţă :
1. O mai bună disciplină a participanților - debitori, practicieni, judecători;
2. Scurtarea duratei procedurii și implicit a costurilor asociate;
3. Creșterea gradului de recuperare a creanțelor;
4. Un număr mult mai mare de dosare ar trebui soluționate prin reorganizare și restructurare decât prin faliment.


Cele patru organizații își exprimă în continuare disponibilitatea de a fi în dialog cu autoritățile pentru punerea în aplicare a unui regim al insolvenței care să sprijine buna funcționare a pieței libere și care să nu poată fi deturnat în favoarea unor participanți marginali.