BCR si Intercapital Invest, intermediarii IPO-ului (oferta publica initiala) Adeplast, anunta intr-un comunicat esecul vanzarii de actiuni ai acesti companii la Bursa de Valori Bucuresti. „Oferta publica de vanzare de actiuni Adeplast derulata in perioada 2-15 octombrie nu a fost finalizata cu succes, nefiind inregistrat volumul minim de subscrieri in vederea inchiderii cu succes a acesteia. Sumel subscrise de investitori in cadrul ofertei vor fi returnate conform prevederilor prospectului de oferta publica”, se arata in comunicatul semnat de Razvan Pasol, directorul general al Intercapital Invest si Matei Filipidescu, director corporate finance and Investment Banking la BCR.
Oferta de actiuni Adeplast s-a derulat în perioada 2 - 15 octombrie şi viza atragerea unei sume de 13-15 milioane de euro de la investitorii de pe bursă. Listarea ar fi avut succes daca macar 70% din actiunile scoase la vanzare la Bursa si-ar fi gasit cumparatori, ceea ce nu s-a intamplat.
Volumul de actiuni detinate persoanelor fizice, de 15% din total, au fost cumparate integral, insa investitorii institutionali, companiile, nu au fost interesate sa cumpere restul de 85% din actiunile Adeplast.
Proprietarul Adeplast, Marcel Barbut, a declarat ca firma sa poate creste si fara Bursa, cifra de afaceri avansad cu 40% la noua luni. El considera ca esecul listarii este cauzat de faptul ca BVB nu faciliteaza accesul la Bursa a unui numar mai mare de investitori, in special companii.
Ce asteptari au fost inainte la momentul lansarii IPO
Iata ce au declarat reprezentantii companiilor implicate in momentul anuntului de listare a Adeplast, conform unui comunicat de presa publicat de BCR:
"Adeplast, lider in domeniul in materialelor de constructii pentru izolatii si finisaje din Romania, anunta lansarea Ofertei Publice Initiale a companiei (IPO) ce va fi urmata de listarea actiunilor Adeplast la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Aceasta este prima oferta publica initiala de vanzare de actiuni lansata de o companie privata in ultimii cinci ani in Romania. Intermediarii ofertei sunt Intercapital Invest si Banca Comerciala Romana, iar consultantul juridic al intermediarilor este CMS Cameron McKenna.
Prin intermediul Ofertei Publice Initiale, ce se va derula in perioada 2 - 15 octombrie, Adeplast pune in vanzare un numar de 16.500.000 actiuni (reprezentand 33,3% din capitalul social majorat al Adeplast in urma ofertei publice de vanzare). Actiunile pot fi cumparate de orice persoana fizica sau juridica in conditiile prospectului de oferta, prin intermediul retelei Bancii Comerciale Romane, prin Intercapital Invest si prin intermediul oricarui intermediar autorizat de BVB care va dori distribuirea ofertei.
In urma ofertei publice de vanzare de actiuni, Adeplast isi propune atragerea unei sume cuprinse intre aproximativ 13 si 15 milioane de euro (in functie de pretul final de alocare in oferta), fonduri ce vor fi folosite in vederea finantarii unor noi investitii si dezvoltarii activitatii companiei.
Ulterior incheierii cu succes a ofertei se intentioneaza admiterea la tranzactionare a actiunilor Adeplast pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti. Oferta Adeplast este prima oferta publica de vanzare din Romania ce va fi urmata de un plan de stabilizare a pretului si prima oferta publica de vanzare in care toate subscrierile sunt revocabile.
Marcel Barbut, Presedinte Adeplast, declara: "Mesajul pe care vrem sa-l dam investitorilor este sa vina alaturi de o companie 100% romaneasca in procesul nostru de dezvoltare ambitioasa. Continuam investitiile in tehnologie pe cele trei platforme industiale, pentru a crea din AdePlast un brand regional. Consideram ca achizitia actiunilor AdePlast nu reprezinta o simpla investitie a unor bani, ci un insemn al invingatorilor care vor sa fie alaturi de industria romaneasca cu adevarat performanta."
Razvan Pasol, Presedinte Intercapital Invest, declara: "Oferta publica initiala a Adeplast reprezinta unul din cele mai importante evenimente bursiere din ultimii ani. Prin listarea Adeplast la bursa aratam ca firmele romanesti puternice isi pot finanta dezvoltarea si prin piata de capital. Ne prezentam in fata investitorilor cu un produs atractiv: un emitent de exceptie si o structura interesanta de oferta publica. Speram ca exemplul Adeplast sa fie urmat si de alti antreprenori romani de succes."
Matei Filipidescu, directorul BCR Corporate Finance and Investment Banking, declara: "Oferta publica Adeplast este prima listare de companie privata dupa o pauza de mai bine de 5 ani in care firmele au evitat sa apeleze pentru finantare la Bursa. Este un nou capitol in dezvoltarea Adeplast, aducand atat o gama de optiuni de crestere si finantare ulterioara, dar si o mai buna vizibilitate si reprezentativitate in piata. In acelasi timp, listarea Adeplast este un nou capitol in dezvoltarea pietei de capital, pe care ne-o dorim un motor de crestere al economiei, atat pentru antreprenori, investitori cat si pentru tara in contextul regional."
Infiintata in anul 1996, AdePlast detine astazi noua fabrici de mortare uscate, polistiren si vopsele, situate pe trei platforme industriale, in Oradea, Ploiesti si Roman. In cadrul activitatii sale Adeplast a incheiat asocieri cu companii importante la nivel mondial, precum Dufa (Meffert) si Schomburg si parteneriate cu Neopor (BASF), Ediletco si Zentyss. Compania a inregistrat in
2012 venituri totale de 184,4 milioane lei, in crestere cu 29% fata de anul precedent, si un profit net al anului de 16,2 milioane lei, in crestere fata de 6,9 milioane lei in anul precedent (conform Situatiilor Financiare Individuale IFRS). Pentru informatii suplimentare despre companie va invitam sa vizitati www.adeplast.ro.
Intercapital Invest este una dintre cele mai importante companii de independente de intermediere a tranzactiilor la bursa, oferind servicii complete de finantare si investitii. Compania a coordonat sau a fost implicata in cele mai importante proiecte derulate pe piata de capital din Romania, incluzand listarea Bursei de Valori Bucuresti pe propria piata de tranzactionare, Oferta publica secundara de vanzare de actiuni CNTEE Transelectrica SA, Oferta publica initiala a SNTGN Transgaz SA si oferta publica de vanzare de obligatiuni a Bancii Mondiale in Romania. Pentru informatii suplimentare despre companie va invitam sa vizitati www.intercapital.ro.
Banca Comerciala Romana (BCR), membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, managementului activelor, pensiilor private, a băncilor de locuinţe şi a serviciilor bancare prin telefonul mobil. BCR este banca Nr.1 în România după valoarea activelor (peste 16 mld EUR), banca Nr.1 după numărul de clienţi şi banca Nr.1 pe segmentele de economisire şi creditare. BCR este cel mai valoros brand financiar din România, după gradul de încredere al clienţilor şi după numărul celor pentru care BCR este principală instituţie cu care fac banking. Erste Group este principalul furnizor de servicii financiare din estul UE. Cei aproximativ 46.000 de angajaţi deservesc 16,6 milioane de clienţi în aproximativ 2.900 de agenţii din şapte ţări (Austria, Republica Cehă, Slovacia, România, Ungaria, Croaţia, Serbia). La 30 iunie 2013, totalul activelor deţinute de Erste Group era de 210,2 miliarde euro, profitul net de 301,2 milioane euro şi raportul cost-venit este de 52,8%.