Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene, a declarat ieri, in cadrul conferintei de presa de la Paris, acolo unde conducerea bancii a decis sa mentina neschimbata dobanda de referinta a zonei euro la 0,5%, ca fluxul de creditare in tarile din zona euro este inca “foarte slab”, in ciuda dobanzilor reduse, din cauza cererii scazute si a aversiunii sporite la risct, motiv pentru care reluarea cresterii economice va fi influentata tot mai putin de creditare.
Draghi a mai spus ca nu vede o propagare a crizei de la tarile mici spre cele mari, in conditiile in care tari precum Italia trec printr-o perioada de instabilitate economica. Pe de alta parte, el a precizat ca economia zonei euro este intr-un proces de revenire slaba, fragila, inegala, care inceple de la niveluri foarte scazute.
“Nu vad o propagare a crizei de la tarile mici la cele mari. Ceea ce vad este o revenire a economiei, insa aceasta este slaba, inegală, fragilă și, ceea ce nu am mai spus, o revenire care începe de la niveluri foarte scăzute. De exemplu, șomajul este în curs de stabilizare, dar la niveluri foarte ridicate, și același lucru este valabil pentru șomajul în rândul tinerilor. Vorbim despre o stabilizare de ordinul a 5.000 de unitati din milioane. Asta este ceea ce văd in privinta economiei”, a spus Draghi.
In privinta creditarii economiei, Draghi a precizat ca si fluxul imprumuturilor acordate de banci este inca slab, “aș spune chiar foarte slab.”
“Chiar dacă vom vedea îmbunătățiri semnificative în privinta fragmentarii pe partea de finanțare pentru bănci, îmbunătățirile in fragmentarea pe partea de creditare sunt doar marginale. Vedem o reducere a gradului de dispersie in creditare, în ratele de dobanda, dar acestea sunt evoluții marginale”, a spus Draghi.
Finantarea va juca un rol tot mai redus in reluarea cresterii economice
Motivele pentru care fluxurile de creditare sunt încă slabe sunt complexe, fiind determinate atât de cerere, cât și oferta, a precizat Draghi.
"În mod evident, factorii cererii sunt importanti. Și în acest sens, fluxurile de credit reduse sunt un indicator mai putin relevant pentru reluarea cresterii economice. Deci, factorii cererii sunt importanti. Aversiunea sporita fata de risc este un alt factor care este foarte important. Și cred că pe masura ce vom continua (cu masurile luate n.r.), cu atat recuperarea economica va avansa treptat. Cu cat poziția acomodativă a politicii monetare isi va găsi drumul spre economie, cu atât mai mult vom vedea acești doi factori ca vor juca într-adevăr cel mai important rol, cu partea de finanțare jucand un rol tot mai redus. Mai ales că, așa cum am spus mai înainte, BCE va continua furnizarea de lichiditate, atat cat este necesar.
Vezi aici declaratiile complete ale lui Mario Draghi