www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Sondaj: Romanii cred ca cele mai bune investitii sunt aurul, imobiliarele si afacerea proprie

Autor: Bancherul.ro
2013-09-25 14:28

Majoritatea romanilor considera ca cele mai bune investitii sunt, in ordinea preferintelor, aurul si argintul, imobiliarele si afacerea proprie, mai putin depozitele bancare, obligatiunile de stat, fondurile de investitii sau investitiile la bursa, reiese dintr-un sondaj realizat de Novel Research la initiativa Provident Financial Romania.


Preferinta celor mai multe persoane pentru investitii cu venituri sigure, precum metalele pretioase, mai putin in actiuni la bursa sau in fonduri de investitii, este fireasca, intrucat putina lume isi asuma riscul de a investi in intrumente financiare negarantare si cu grad ridicat de volatilitate, instrumente pentru care este necesar si un nivel ridicat de educatie financiara.

Dar daca preferinta pentru aur este justificata si de tentina de crestere a pretului metalului pretios in ultima perioada, din cauza crizei, faptul ca 47% dintre preferinte se indreapta spre imobiliare pare surprinzator, in conditiile in care pretul caselor a scazut abrupt in ultimii ani iar tendinta de scadere a pretului locuintelor continua.

Se pare insa ca motivul din spatele preferintei pentru imobiliare rezida din cultura romanilor de a aprecia proprietatea, in defavoarea chiriei, marea majoritate a romanilor fiind detinatori a unei locuinte.

Surprinzatoare pot aparea insa si preferinta ridicata (46%) pentru investitia intr-o afacere proprie, daca ne gandim ca alte studii arata ca majoritatea romanilor prefera venituri sigure, asadar cele obtinute din pozitia de angajat, si nu de intreprinzator.

Conform acestui studiu insa, “pentru 8 din 10 români a avea propria afacere este un dezidrat. Cu toate acestea, doar pentru 11% dintre ei este si o realitate, iar pentru încă 9,4% poate deveni realitate.”

Pe de alta parte, depozitele bancare raman, in ciuda reducerii dobanzilor, printre preferatele romanilor, cu 36%, cand vine vorba de a-si investi banii, de o mai mica popularitate bucurandu-se obligatiunile de stat (20%), fiind vorba de instrumente de investitii cu venit fix.

Alte tipuri de investitii mai nesigure, dar care aduc profituri mai ridicate, precum fondurile de investitii si investitiile la bursa, au fost alese de cei mai putini.